Mrkonja: Sami se borimo, ne čekamo da država pomogne

N1

Gost Novog Dana bio je Jasmin Mrkonja, selektor kadetne rukometne reprezentacije BiH. Zajedno s njim u studiju bio je Eldar Bećak, omladinski rukometni reprezentativac, a putem skypea iz Siska se u program uključio Adnan Sivić, također omladinski rukometni reprezentativac.

Omladinske bh. rukometne selekcije imaju dosta potencijala, i upravo one su ta baza “iz koje se crpi”, kazao je Jasmin Mrkonja na početku emisije.

Naš Lončar je bio nekoliko puta pozivan u A reprezentaciju, i još nekoliko naših kadeta takoreći “kucaju na vrata A reprezentacije”. Mi smo taj resurs odakle se crpi. U ovakvim kolektivnim sportovima je problem ako nemaš svoju bazu“.

Mrkonja je dodao da je upravo ta “baza” potrebna za dalji razvoj bh. rukometa kao sporta.

Nemamo dosta kvalitetnih igrača vani i ta “baza” je potrebna. To je jako odgovoran posao i umijeće istovremeno. Imamo samo ovu omladinsku selekciju, više je faktora što ih nemamo više. Finansije su jedan od tih razloga“.

Zajedno sa njim u studiju je bio Eldar Bećak, omladinski rukometni reprezentativac BiH.

N1

Pripremne utakmice su bitne da se uigramo i da stvorimo taj timski duh. Baziramo se na našu igru i mislim da smo jedna dobra i uigrana ekipa“.

Iz Siska se putem Skypea u emisiju uključio i Adnan Sivić, Bećakov kolega iz reprezentacije.

Rukomet je moj stil života i radim istovremeno na tome da postanem što bolji igrač i što bolji čovjek. Smatram da možem odaleko dogurati, imamo dobrog selektora. Najbitnije je što ginemo jedni za druge i borimo se. Zadovoljni smo podrškom“.

Selektor Mrkonja je dodao da Rukometni savez BiH radi najbolje što može.

Savez daje sve od sebe što je moguće. Od države nije neki benefit. Sve se svodi da se sami moramo pobrinuti i da ne čekamo da nas država nešto posebno pomogne i organizuje. Ja idem sam i tražim pomoć. Očito oni imaju nekih većih problema“, zaključio je on.