Bh. reprezentativci razočarani, prelaze pod zastavu Srbije?!

Ostali sportovi 22. dec 201508:09 > 08:10
Izvor: N1

Nerijetko se dešava da sportisti iz Bosne i Hercegovine mjenjaju državljanstvo i brane boje drugih država. Nakon problema sa kojima su se suočili zbog nedostatka finansijskih sredstava na svjetskom prvenstvu u Indoneziji, bh. reprezentativci, članovi “Dajak” kluba razmišljaju o takmičenju pod zastavom Srbije.

Dva vesla polomljena i jedno razlistano. To su suveniri sa Svjetskog rafting prvenstva u Indoneziji 2015.godine.

Članovi “Dajak” kluba iz Banjaluke branili su boje zastave BiH. 12.000 KM za odlazak skupljali su od sponzora, organizovali donatorske večeri i izdvajali iz sopstvenog budžeta. Od Kajak kanu saveza Bosne i Hercegovine dobili su svega 300 KM.

Zbog nepredviđenih okolnosti, ionako tanak džeparac potrošili su na putu za Indoneziju.

“Bukvalno u Indoneziju smo stigli bez ikakvih sredstava, bili smo prinuđeni da od sudija pozajmimo 300 eura i da pijemo vodu koju nam je organizator dao, a to je bilo kobno, došlo je do trovanja. Dva takmičara su završila u ambulanti”, otkrio je Igor Kuzmanović, reprezentativac BiH u raftingu.

Osvojili su šesta mjesta u disciplinama H2h i slalom, a u sprintu gdje su očekivali medalju popucala su im, dotrajala, vesla.

Konačan rezultat, 10. mjesto u svijetu je najbolji koji je BiH do sada imala.

Nakon takmičenja, rafteri su dobili ponudu da se od sljedeće godine brane boje Srbije pod znatno boljim finansijskim uslovima.

“U Srbiji je donesen zakon da osvajanjem zlatne medalje ne evropskim ili svjetskim takmičenjima dobijaš status zaslužnog sportiste i možda je to najveći ralog našeg razmišljanja da pređemo jer imamo realne šanse za osvajanje medalje. A, status zaslužnog sportiste znači i penziju, a to je kod njih od 35 godine”, kazao je Kuzmanović.

Odlazak sportista iz BiH nije rijedak slučaj kažu u Kajak kanu savez BiH.

Ističu da sportovi na divljim vodama nisu sponzorima nisu interesantni i da ih finansira jedino Ministarstvo civilnih poslova BiH, što je jedva dovoljno da Savez opstane. Tvrde da u momentu odlaska reprezentativaca na Svjetsko prvenstvo 300 KM su bila jedina sredstva kojim su raspolagali i da su dali sve što su imali.

“U protekloj godini smo dobili 23 hiljade ali to su prva sredstva od kada je Savez osnovan 2011. godine tako da smo ta sredstav iskoristili za izmirenje dugova koji su nastali prema evropskoj i svjetskoj federaciji”, rekao je Nikola Stanković, sekretar Kajak kanu saveza BiH.

Način da se zaustavi odlazak sportista iz BiH u Savezu, kažu, ne vide dok sve dok država ne odluči da pruži veću finansijsku pomoć. Zbog nedostatka novca rafteri su odbili odlazak na tamičenje u Ujedinjene Arapske Emirate. Iz istih razloga ni bh. olimpijac, kajakaš Darko Savić nije otputovao u London na kvalifikacija za Olimpijadu u Rio de Ženeiru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.