Bh. judoke stigli u Sarajevo – Opstajemo kao najtrofejniji olimpijski sport

Ostali sportovi 03. jul 202213:06 > 17:38
Judo

Bosanskohercegovačke judoke stigli su u Sarajevo nakon nastupa na Mediteranskim Igrama u Alžiru i osvajanja tri bronzane medalje. Predstavnike najtrofejnijeg bh. sporta predvodio je selektor reprezentacije prof. dr. Branislav Crnogorac, a medalje su osvojili Anđela Samardžić, Toni Miletić i Larisa Cerić. U bh. timu su nastupali još Božidar Vučurević koji je osvojio 5. mjesto, Aleksandra Samardžić koja je ostvarila plasman na 7. mjesto, dok je nastup upisao i Vasilije Vujičić.

U timu je još bila i Aleksandra Samardžić, koja je ostvarila plasman na 7. mjestu.

“Paklena konkurencija, ali mora se biti zadovoljan. Tri velike bronzane medalje sa Mediteranskih Igara, i ono što je za mene kao selektora i trenera bitno to je ono da mi držimo niz tih uspjeha, nastavljamo i evo još opstajemo kao najtrofejniji olimpijski sport. Ovo je još jedna potvrda da smo mi u posljednjih dvadeset godina najtrofejniji sport, ja sam naravno ponosan na to. Nadam se da će naši sportisti i u buduće osvajati medalje na radost bosanskohercegovačkih ljubitelja sporta”, kazao je selektor reprezentacije Branislav Crnogorac.

Takmičari nisu krili zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, a jednu od prvih velikih medalja osvojila je Anđela Samardžić, u kategoriji do 57 kilograma.

“Konkurencija je bila teška, u mojoj kategoriji je bilo 11 djevojaka. Imala sam tri borbe, prvu sam izgubila od Turkinje, zatim sam kroz repasaž pobjedila Francuskinju, a u borbi za treće mjesto pobjedila sam domaću predstavnicu Alžirku, što je zaista bilo posebno jer je publika bila na njenoj strani dok sam ja imala samo pet navijača. Pobjedila sam je na vazari i jako sam sretna zbog ove medalje. Moje sljedeće takmičenje je Budimpešta Grand Slam, i nadam se da ću bar uspjeti ponoviti ovakav rezultat”, istakla je Samardžić.

Toni Miletić nastavlja sa sjajnim rezultatima, a svoju klasu potvrdio je i na Mediteranskim Igrama gdje je u kategoriji do 90 kilograma osvojio bronzanu medalju.

“Prvu borbu sam imao protiv predstavnika Tunisa, nakon toga Alžira. Njega sam uspio pobijediti najvećim poenom, nakon toga sam radio sa predstavnikom Grčke koji je osvojio treće mjesto na Evropskom prvenstvu. Za bronzanu medalju sam radio sa predstavnikom Srbije koji je bio viceprvak na zadnjem Evropskom prvenstvu, njega sam pobjedio kroz 20 sekundi glavnim poenom”, istakao je Miletić.

Najuspješnija bh. sportašica u novijoj bh. historiji i osvajačica brojnih medalja Larisa Cerić zadovoljila se bronzanom medaljom.

“Mogu reći da sam jako sretna zato što sam osvojila bronzanu medalju na Mediteranskim Igrama. Ovo je treća medalja sa Mediteranskih Igara koju ja imam, nakon 2009. u Pescari i 2013. u Mersinu, evo sada 2022. godine uspjela sam da opet osvojim tu mediteransku medalju. Mislim da moja forma još nije na nekom zavidnom nivou, ali mislim da ću već za sljedeće takmičenje biti malo spremnija, jer imam određeno takmičarsko iskustvo koje sam stekla i ovdje i na prethodnim turnirima. Zasigurno mislim da mogu biti jako dobra u predstojećim kvalifikacijama za Olimpijske Igre koje su počele već prošlog vikenda”, kazala je Cerić.

Sljedeće veliko takmičenje za bh. judoke je Grand Slam u Budimpešti gdje će nastupiti Anđela Samardžić i Toni Miletić. Iz Judo saveza Bosne i Hercegovine ističu kako se opet nadaju dobrim rezultatima čime bi obradovali cjelokupnu bh. javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar