Danci ulaze u historiju ako u finalu pobijede Francusku

Ostali sportovi 28. jan 202311:06
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Još od finala Svjetskog rukometnog prvenstva 2007. godine u Njemačkoj nije se dogodila posljednja utakmica najvećeg rukometnog natjecanja, a da u njoj nije bilo Danaca ili Francuza.

Ovog puta, u nedjelju u Stockholmu, drugi put u historiji prvenstava zaigrat će međusobno. Francuzi će tražiti svoje sedmo svjetsko zlato, a Danci treće, no ono kojim se mogu dodatno upisati u historiju.

Kao trenutačno dvostruki aktualni svjetski prvaci, Danci imaju priliku postati prva reprezentacija u historiji sa svjetskom titulom na tri prvenstva u nizu. Dugo su čekali svoje prvo zlato, ali otkad su ga uzeli, njega se teško odriču.

Dva prvenstva u nizu dosad su osvajale Švedska (1954. i 1958.), Rumunija (1961. i 1964. te 1970. i 1974.) i Francuska (2015. i 2017.), ali niko od njih nije imao priliku za treću zaigrati u finalnoj utakmici.

Ova generacija predvođena Mikkelom Hansenom svakako je jedna od najvećih u historiji rukometa. Osim dva spomenuta svjetska prvenstva, osvojili su olimpijsko zlato i srebro, a uspješno su napravili i smjenu generacija, tako da u ovoj momčadi već bitne uloge igraju i neki mlađi igrači.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar