Drama se nastavlja: Hans Niemann tužio Magnusa Carlsena i druge za klevetu

Arun SANKAR / AFP

Proteklih nekoliko sedmica šahovski svijet trese jedan od najvećih skandala u historiji ove igre. Nakon što je svjetski šampion Magnus Carlsen optužio Hansa Niemanna za varanje, Niemann je odlučio uzvratiti udarac.

Velemajstor Hans Moke Niemann odlučio je tužiti svjetskog prvaka u šahu, Magnusa Carlsena, platformu chess.com i velemajstora Hikarua Nakamuru nakon skandala koji je potresao šahovski svijet u proteklih nekoliko sedmica.

Carlsen je nakon poraza od Niemanna na Sinfield Kupu optužio 19-godišnjeg Niemanna za varanje, što je izazvalo velike kontroverze u svijetu šaha.

Nakon što je najveća platforma za online šah, chess.com objavila međusobnu mail komunikaciju između direktora te kompanije i Niemanna, a u kojoj 19-godišnji velemajstor priznaje da je varao kada je imao 16 godina, organizatori raznih turnira izbjegavaju pozvati Niemanna da učestvuje, što je, tvrdi Niemann, njegovoj karijeri načinilo štetu.

Dok Carlsen i Nakamura, koji je u svojim komentarima na streaming platformi Twitch u više navrata implicirao da je Niemann varao, nisu komentarisali činjenicu da ih je Niemann tužio, chess.com je izdao saopštenje u kojem se tvrdi da je “Niemannova tužba besmislena, budući da je on sam priznao da je varao kada je bio mlađi”, te da su posljedice svega što se dogodilo Niemannova krivica.

Niemann chess.com, Nakamuru i Carlsena tuži za 400 miliona dolara, ali brojni eksperti u oblasti prava već sada tvrde da je tužba neosnovana i da će biti odbačena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar