Elvedina Muzaferija: Ovo mi je pokazatelj da mogu ostvariti još više

Ostali sportovi 29. mar 202414:10 0 komentara
AA

Najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija po okončanju sezone u takmičenju FIS Svjetski kup i Evropa kup i povratku u Sarajevo izjavila je da je ponosna na postignute rezultate.

Elvedina je ostvarila dvostruki plasman u finale Svjetskog kupa, visoko četvrto mjesto u spustu i deveto u disciplini Super – G, te prvu pobjedu u Evropa kupu.

Elvedina se na konferenciji za novinare u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u Sarajevu zahvalila na praćenju tokom čitave sezone, pa i kada rezultati „nisu bili baš najbolji“.

“Dali ste mi prostora da se fokusiram na skijanje, naravno i uspjela sam dosta upratiti koliko je podrške bilo od svih Bosanaca i Hercegovaca i zaista sam ponosna što mogu da ostvarujem ove rezultate za svoju državu i da dajem podsticaj mlađim generacijama i da zaista je moguće ostvariti ovakav rezultat i u zimskim sportovima iako dolazimo iz zemlje u kojoj nemamo nažalost uređen sistem ali nadam se da će se to sve promijeniti i da djeca koja dolaze iza mene, skijaši, da će imati puno bolju podršku”, rekla je Muzaferija.

Istakla je da joj je drago da je došla kući na par dana. Dodala je da sezona nije krenula kako su očekivali.

Cilj je bio plasman u TOP 30 u jednoj od disciplina, na kraju, sam sezonu završila na 23. mjestu u Super G i 24. u spustu. Po prvi put je BiH imala predstavnicu na finalu Svjetskog kupa.

“Zaista sam ponosna na svoje rezultate i ovo mi je samo pokazatelj da mogu ostvariti još više i to su pokazale i moje zadnje utrke gdje sam pobijedila par prolaza, na finalu Svjetskog kupa sam vodila na prva dva prolaza u obje discipline. Brzina je tu, skijanje je tu, samo je pitanje vremena kada ću uspjeti sklopiti stazu od starta do cilja i mislim da možemo očekivati jako dobar rezultat već od početka naredne sezone”,rekla je ona.

Samir Smajić, predsjednik Skijaškog saveza BiH, rekao je da su ponosni na cijelu Elvedininu sezonu.

“151 bod u svjetskom kupu nije mala stvar. Bilo bi ih više da nije bilo odgođenih trka, ali da vratimo na početak sezone koji nije bio baš idealan zbog nekih padova i zakašnjenja sa priprema u Južnoj Americi”, rekao je on.

Dodao je da je sezona počela padovima, sve do 27. januara, a očekivali su prve bodove koji su došli su iz Crans-Montane donijeli rasterećenje.

Rekao je je da je obaveza Skijaškog saveza BiH da omoguće sredstva za sljedeću sezonu, da pokušaju da zadrže tim koji je Elvedina ove godine prvi put imala, samostalni tim.

Za dvije godine u Milanu na Olimpijskim igrama očekuju da bude kruna Elvedinine sezone.

Kenan Magoda ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevu rekao je da mu je drago da je mali dio podrške Elvedini.

“Elvedina zaslužuje mnogo više. Nekako u stanju u kojem živimo, u državi, Mi stalno pričamo o finansijama, o nastupu reprezentacije, kako se zastava treba vijoriti, ali sistemski nismo rješeni zbog kompleksne situacije u državi u kojoj se nalazimo. Za ovim stolom imamo sve relevantne faktore kako da možemo istinski pomoći svim našim istinskim ambasadorima, sportaši su definitivno to za promociju naše države”, rekao je Kenan Magoda.

Dodao je da je Elvedina pokazala da može napraviti istinski rezultat, najavljujući da će osigurati polovinu potrebnih sredstava čiji će potrebni iznos utvrditi Elvedinin tim.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić rekao je da je „Elvedina je naš heroj“.

“Stvarno sam ponosan sam kao i svi mi, naročito mlađe generacije. Hvala svima što pomažu”, rekao je on i naglasio da je finansijska podrška jako važna.

Dodao je da mu je Elvedina rekla da 10 italijanskih takmičarki imaju 16 miliona eura budžet po sezoni.

Naglasio je da će Turistička zajednica Sarajevo nastaviti u kontinuitetu podržavati Elvedinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!