Haos u Rukometnom savezu BiH, Čolina samo privremeni selektor

Ostali sportovi 12. mar 202215:27 > 15:50
Izvor: Rukometni savez Bosne i Hercegovine

Jučer je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala bez selektora, nakon što je Ivica Obrvan podnio ostavku.

Obrvan se odlučio na taj potez nakon niza poteza koje je povukao Rukometni Savez BiH, tačnije, jedan njegov dio. Naime, predsjednik saveza Marinko Umičević je selektoru Obrvanu stvorio okruženje u kojem je nemoguće raditi i svojim ponašanjem natjerao selektora da se povuče.

Šta se dogodilo?

Posljednji Umičevičev izlet u javnost na društvenim mrežama, u kojima se tvrdi kako je Obrvanova plata previsoka i štetna za Rukometni savez samo je kap koja je prelila čašu. U decembru prošle godine on je, gostujući na jednoj manifestaciji u Srbiji, skandalozno izjavio kako mladi bh talenti iz Republike Srpske treba da igraju za selekciju Srbije, umjesto Bosne i Hercegovine, iako obnaša funkciju predsjednika Rukometnog saveza BiH. To očito selektoru, inače iz Hrvatske, kao i većini rukometnih radnika koji žele dobro bh. rukometu, nije “sjelo”.

“Kad god dođem u Srbiju osjećamo se kao kod kuće, a Srbija je naš dom. Nikad nisam krio da talentovani klinci iz RS-a treba da igraju za reprezentaciju Srbije. Veliko hvala gradonačelniku Loznice za sve što je uradio da se Kup Svesrpske održava u ovom gradu”, rekao je tada Umičević.

Umičević je također na web stranici Rukometnog Saveza Republike Srpske objavio detalje ugovora sa selektorom Obrvanom, što je nezabilježena praksa u bh. rukometu, a kasnije je objava skinuta sa stranice. Umičević je tvrdio da nikada nije dao saglasnost za sklapanje ugovora između Saveza i Obrvana, iako je ranije objavljivano kako je UO RS BiH jednoglasno Obrvana postavio na poziciju selektora. Isto to potvrdili su i izvori N1 televizije koji su bliski RS BiH.

Treba istaći da je Marinko Umičević ista osoba koja je nedavno žestoko izvrijeđala i psovala novinarku Bojanu Ninković nakon pitanja koje mu je upućeno vezano za novac koji je dobio RK Borac.

“Reci ti tom svom š**ku Vukeliću da ga je Marinko nabio na k****c. On tamo proziva kako je “Bema” dobila 30.000 KM, đubre jedno. Svi su mu krivi što on ima pet kćerki, kako ga nije sramota. A to isto prije tri godine bilo, kako objašnjava, objasni ti. Kakve to ima veze? Evo sad su drugi direktori dobili po milion maraka. Kakve to ima veze što je dobio Borac? To Borac dobija svakako, rukometni klub od grada 120.000 KM godišnje, u zadnjih deset godina”, rekao je Umičević.

Umičević sada tvrdi da je ugovor sa kojim je i on sam bio saglasan, štetan za Rukometni Savez BiH, što je u konačnici natjeralo Obrvana da podnese ostavku.

Nije sve gotovo, Čolina je tu privremeno 

Očito je da se sa stavovima Marinka Umičevića ne slaže barem dio Upravnog Odbora, budući da i dalje postoji komunikacija između saveza i selektora da on povuče svoju ostavku i nastavi voditi rukometne Zmajeve. Dok situacija ne bude razriješena utakmice najboljih bh. rukometaša trebao bi voditi Toni Čolina, koji je do sada obavljao funkciju trenera reprezentacije.  Natpisi u pojedinim medijima o tome kako je Čolina novi selektor nisu tačni, budući da prema informacijama koje ima N1, Čolina nije dobio dovoljan broj glasova u Upravnom Odboru kako bi postao novi selektor, ali tačno je da će on voditi selekciju BiH u sljedećim utakmicama.

Naime, Rukometni savez BiH morao je prethodno poslati listu službenih lica koja će moći sjediti na klupi Zmajeva, što su već uradili, tako da ni novi selektor ne bi mogao sjediti na klupi rukometaša u utakmicama koje predstoje. Situacija sa Obrvanom još uvijek nije razriješena i on bi se mogao i vratiti.

Marinko Umičević je tako bez ikakvog razloga napravio haos u RSBiH, a cjelokupna situacija postala je problem i za bh. rukomet, i za same rezultate reprezentacije.

Rukometna reprezentacija BiH igrat će utakmice pretkvalifikacijama protiv Grčke 16.marta sa početkom od 16 sati i 30 minuta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar