Još mu nema ravnog: Carlsen po peti put prvak svijeta

Reuters

Norveški šahista Magnus Carlsen po peti put je prvak svijeta. On je u desetoj partiji okršaja za planetarnog šampiona bio bolji od Rusa Yana Nepomniachtchija i ukupnim skorom 7,5:3,5 došao do pobjede. Deseta partija trajala je tri sata 21 minut, ukupno 49 poteza, a Carlsen je imao bele figure.

Dokazao je i tokom ovog susreta 31-godišnji Carlsen da je najbolji igrač sadašnjice, mada je znatno ranije mogao da riješi duel. Međutim, na 27. potezu Norvežanin je propustio priliku da zada “smrtonosni udarac“ rivalu, ali je napravio za sebe krajnje nekarakterističnu grešku i njom praktično anulirao Yanov previd u 23. potezu.

Ispostavilo se da je prekretnica čitavog okršaja bila sada već antologijska šesta partija, u kojoj je Carlsen nakon uvodnih pet remija došao do trijumfa sa bijelim figurama poslije skoro osam sati i ogromnih uzbuđenja.

Ovo je bila deseta partija duela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nagradni fond je dva miliona eura – 60% fonda ide pobedniku Carlsenu, a 40% poraženom šahisti iz Brjanska.

Bila je ovo najubjedljivija razlika u jednom dvoboju za naslov svjetskog prvaka još otkad je legedarni Kubanac Jose Raul Capablanca prije tačno 100 godina porazio Emanuela Lascera. On također na putu do svjetske titule nije izgubio meč, a imao je četiri poena razlike na kraju okršaja.

Šahista iz Tensberga je najbolje rangirani igrač svijeta još od 2010. godine i po dužini vremena provedenog na vrhu ispred njega je samo Gari Kasparov. Njegov ELO skor u klasičnom šahu od 2002 iz 2014. godine najviši je u historiji.

Naslov velemajstora ima od svoje 13. godine, a do sada je u okršajima za svjetskog prvaka bio bolji od Indijca Visvanatana Ananda (dvaput), Rusa Sergeja Karjakina i Italijana Fabiana Caruane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar