Kubanski baseball igrači prebjegli tokom svjetskog kupa u Meksiku

Ostali sportovi 04. okt 202117:29 0 komentara
Twitter

Najmanje devet mladih kubanskih baseball igrača prebjeglo je tokom turnira u Meksiku, kažu zvaničnici, u najvećem prebjegu kubanskih sportista u posljednjih desetak godina, javlja BBC.

Kubanski zvaničnici nazvali su postupke igrača tokom Svjetskog kupa za sportiste mlađe od 23 godine “podlim napuštanjem zemlje”, izvještavaju državni mediji.

Ostatak tima, koji je prvobitno imao 24 igrača, vratit će se na Kubu u ponedjeljak.

Kubanski sportisti imaju dugu istoriju prebjega tokom takmičenja u inostranstvu.

Baseball igrači sa Kube često su bježali iz države kako bi mogli da se registriraju za klubove baseball lige u SAD-u (MLB) , jer su ih zaoštreni odnosi između SAD-a i Kube sprječavali da pređu u tu ligu putem regularnog procesa dovođenja igrača.

U saopštenju kubanskog Nacionalnog instituta za sport, objavljenom na službenoj web stranici JIT-a, a citiranom od strane novinske agencije Associated Press, nisu imenovani igrači koji su ostali u Meksiku.

No, novinar koji je specijaliziran za ovaj sport, Francys Romero rekao je da je ukupno 12 igrača prebjeglo.

Dogovor koji je kubanskim igračima omogućio potpisivanje ugovora s klubovima MLB lige poništio je predsjednik Donald Trump 2018. godine u pokušaju da izvrši pritisak na komunističku vladu otoka da provede političke promjene. Sporazum je značio da sportisti više nisu morali bježati i ilegalno napuštati Kubu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad