Magnus Carlsen neće braniti titulu svjetskog prvaka u šahu

EXPO 2020 DUBAI

Nakon višemjesečnih špekulacija, svjetski prvak u šahu, Norvežanin Magnus Carlsen objavio je kako neće braniti titulu svjetskog prvaka protiv Iana Nepomniahtchija.

Carlsen je odabrao baš Svjetski dan šaha kako bi preko svog sponzora, Unibeta, objavio da se neće natjecati na meču za svjetskog prvaka, iako je potvrdio da se ne povlači iz šaha.

Naprotiv, Carlsen je obećao da će pokušati biti najbolji do sada, ali da ga Svjetsko prvenstvo ne interesuje. Carlsen je već ranije najavio mogućnost povlačenja iz meča za SP kada je u izjavi za medije rekao kako bi se za titulu najboljeg na svijetu takmičio samo sa jednim protivnikom.

“Ukoliko bilo ko drugi, osim Firouzje (Alireza op.a.) osvoji turnir kandidata, postoji velika mogućnost da ću se povući iz borbe”, rekao je tada Norvežanin.

Turnir kandidata je osvojio prošlogodišnji izazivač za svjetski tron, Rus Ian Nepomniachtchi, te je Carlsen odlučio da ne želi ponovo igrati protiv istog protivnika. Sada je svoju odluku i do kraja objasnio.

“Nemam motivaciju da odigram još jedan meč. Osjećam da nemam mnogo toga što mogu dobiti, ne sviđa mi se, a iako bi meč bio zanimljiv zbog historijskih razloga, nisam raspoložen da igram i odlučio sam jednostavno ne igrati”, izjavio je aktuelni svjetski šampion.

Sve to znači da će Carlsenovo mjesto zauzeti Kinez Ding Liren koji je na turniru kandidata, turniru koji određuje ko ima pravo izazvati aktuelnog svjetskog šampiona, zauzeo drugo mjesto iza ruskog šahiste.

Magnus Carlsen će tako prekinuti niz od pet uzastopnih pobjeda u mečevima za naslov prvaka svijeta, nakon što je bio najbolji 2013., 2014., 2016., 2018. i 2021. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar