Niemann ponovo na stubu srama zbog navodnog varanja

Ostali sportovi 05. okt 202214:12 0 komentara
REUTERS

Američki šahista Hans Niemann, koji je u centar pažnje dospio kada ga je svjetski prvak Magnus Carlsen optužio za varanje, suočen je sa novim optužbama. Platforma chess.com istakla je da je "vjerovatno varao više od 100 puta" u online partijama.

“Otkrili smo da je Hans Niemann vjerovatno varao u više od sto online šahovskih partija, uključujući nekoliko takmičenja koja su novčano nagrađivana”, navodi vodeća svjetska internet šahovska platforma u svom izvještaju na 20 stranica.

Chess.com je isključio 19-godišnjeg šahistu 5. septembra, nedugo nakon prvih optužbi, ali platforma odbacuje tvrdnje da je na nju vršio pritisak Magnus Carlsen.

Ljudi sa platforme tvrde da su sigurni u svoje načine otkrivanja varanja, za šta je koristila Grand Masters – najviši rang šahista – uz analizu poteza napravljenih automatizovanim alatima.

“Iako ne sumnjamo da je Hans talentovan igrač, vidimo da su njegovi rezultati statistički izvanredni, sa najbržim napredovanjem između visokog i vrlo visokog nivoa šaha” dodaje se u izvještaju.

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je u četvrtak, 29. septembra otvaranje istrage o ovim optužbama za varanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad