Njemačka otkazala mačevalački Svjetski kup zbog Rusa

Ostali sportovi 17. mar 202312:52
Unsplash

Njemački mačevalački savez otkazao je organizaciju Svjetskog kupa u floretu za žene nakon što je globalno upravno tijelo sporta (FIE) poništilo zabranu sportašima iz Rusije i njezinog saveznika Bjelorusije, priopćeno je u četvrtak.

Sportašima iz dviju zemalja zabranjeno je sudjelovanje na mnogim međunarodnim natjecanjima nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prošle veljače.

Više od 60 posto nacija-članova glasovalo je za dopuštanje Rusima i Bjelorusima da se nastave natjecati u FIE događajima na prošlotjednom izvanrednom kongresu.

Predsjednica njemačkog saveza (DFB) Claudia Bokel, osvajačica srebrne medalje u ekipnom maču na Olimpijskim igrama 2004., rekla je da je odluka izazvala “žestoke rasprave”.

“Naša solidarnost ide narodu Ukrajine koji pati od agresorskog rata”, rekao je Bokel.

“Sada želimo dati jasan signal da bismo željeli drugačiji rezultat i da još uvijek vidimo veliki broj otvorenih pitanja provedbe od strane svjetske federacije, koja onemogućuju održavanje turnira.”

Natjecanje je bilo na rasporedu od 5. do 7. svibnja u Tauberbischofsheimu, a kvalifikacije mačevanja za Olimpijske igre u Parizu iduće godine trebalo bi započeti u travnju.

Predsjednik Ruskog mačevalačkog saveza Ilgar Mammadov rekao je da nije iznenađen odlukom DFB-a.

“Ovo nije prva zemlja, i druge će odbiti”, rekao je Mammadov, dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u ekipnom floretu, a prenosi ruska novinska agencija TASS. “Neću kritizirati svoje kolege. Naravno da smo očekivali takve odluke i bit će ih još”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar