Olimpijska šampionka: Doktor reprezentacije me silovao, to je bila cijena za OI

Ostali sportovi 16. nov 202219:34 1 komentar
SAUL LOEB / POOL / AFP

Nekadašnji doktor američke gimnastičke reprezentacije Lawrence Nassar optužen je za seksualno zlostavljanje stotinu gimnastičarki. Njegove žrtve bile su proslavljene prvakinje poput Simone Biles, Aly Raisman i McKayle Maroney.

Maroney je otkrila da ju je Nassar prvi put silovao kad je imala 13 godina.

“Napadao me čim sam ušla u reprezentaciju. Rekao je da želi da me provjeri, a prvi put me silovao sa 13 godina. Kasnije me silovao stotine puta”, rekla je Maroney.

Otkrila je da se tada obratila treneru Johnu Geddertu za pomoć. On nije reagovao.

“Povjerila sam se treneru Geddertu, koji nije reagovao. Nassar je rekao da je ovo žrtva koju moram prihvatiti kako bih otišla na Olimpijske igre”, rekla je Maroney, koja se javila doktoru pošto se probudila gola u Nassarovom krevetu.

Nassar joj je dao tabletu za spavanje.

“Probudila sam se gola u njegovom krevetu i odlučila da to prijavim. Ali njima je bilo stalo samo do novca i medalja. Nisu htjeli ništa drugo. Moja karijera u gimnastici nije bila vrijedna onoga sa čim sam se suočila. Sada moram započeti život ispočetka.”

Maroney je na Igrama u Londonu osvojila zlatnu i srebrnu medalju. Podsjetimo, istraga FBI-a protiv glavnog doktora gimnastičkog saveza Nassara počela je u junu 2015. godine, pošto je predsjednik i izvršni direktor Američkog gimnastičkog saveza Steven Penny prijavio optužbe terenskom uredu FBI-ija u Indianapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor.

Nassar je osuđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotina gimnastičarki.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (1)

Vidi sve komentare