Omeragić i Branković nastupili na Svjetskom klizačkom kupu u Nizozemskoj

Ostali sportovi 28. nov 202109:46 > 09:47
Savez klizačkih sportova BiH/Arhiv

Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track) Tarik Omeragić i Edin Branković nastupili su na Svjetskom kupu u Nizozemskoj od 25. do 28. novembra 2021, koji je bio četvrti, ujedno i posljednji kvalifikacioni za odlazak na Olimpijske igre 2022.

Omeragić je imao dobar nastup na 500 m gdje je ponovo oborio državni rekord, koji je postavio na prvom Svjetskom kupu u Kini. Taj rekord sada iznosi vrijednih 0:42.587, što je bilo dovoljno za plasman na 50. mjesto.

Na 1.500 m, u izuzetno jakoj konkurenciji, bio je 58. ali nije uspio ući u završni krug takmičenja i ponoviti uspjeh iz Mađarske, gdje je bio na 32. mjestu. Kad se saberu svi rezultati sa 4 Svjetska kupa, Omeragić je u ovoj disciplini bio blizu plasmana među 36 najboljih brzoklizača svijeta koji su se kvalifikovali za nastup na ZOI 2022. Na 1.000 m zauzeo je 77. mjesto.

Na 1.000 i 1.500 m Branković je bio 61., dok je na 500 m zauzeo 75. mjesto.

Iz Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine istaknuto je da su zadovoljni nastupom reprezentativaca, a posebno na promociji i dostojanstvenom odnosu prema sportu i državi koju predstavljaju.

– Veliki je uspjeh izboriti nastup na najjačim takmičenjima i ravnopravno se nositi s najboljim brzoklizačima svijeta koji imaju obezbijeđene sve uslove za pripreme od svojih država, između ostalog stalan i značajan budžet za pripreme i nastupe, s kompletnim pratećim timom, besplatno i neograničeno korištenje ledene plohe, opremu itd, dok naši reprezentativci nemaju ništa od toga, ni minimum uslova za ozbiljne pripreme. U Olimpijskom gradu nema ni ledene plohe, niti naznaka da će je i biti. Podsjećamo da je ledena dvorana Zetra nakon obnove 1999. od strane predsjednika MOK-a namjenjena sportistima Bosne i Hercegovine – navode iz Saveza.

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine u januaru iduće godine očekuju nastupi bh. reprezentativaca na dva Evropska i jednom Svjetskom prvenstvu, te će učiniti sve da takmičarima zbog nedostatka podrške ne bude uskraćena mogućnost nastupa, najavljeno je iz te organizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare