Povezala ih sudbina: Priča o dva skakača koji su podijelili zlato na Olimpijadi

Ostali sportovi 02. aug 202119:04 0 komentara
REUTERS/Dylan Martinez

Važno je učestvovati, ali još važnije pobijediti. Još ako pobijedite zajedno sa jednim od svojih najboljih prijatelja, onda je ugođaj Olimpijskih igara zaista potpun. Upravo se to dogodilo Italijanu Gianmarcu Tamberiju i Katarcu Mutazu Essi Barshimu, koji su u Tokiju podijelili zlato u skoku uvis. Sudbina je vezala ova dva sportaša, a još prije više od tri godine Tamberi je otvorio dušu i opisao svoje prijateljstvo sa Barshimom.

Tamberi je 2016. godine slomio članak, a godinu kasnije, nakon duge rehabilitacije nije uspijevao da postiže rezultate koje je sebi zacrtavao, što je za njega bio izvor velike frustracije.

“U Parizu sam te godine bio očajan. Nisam uspijevao preskočiti ni osnovnu visinu. Osjećao sam se grozno jer nisam znao da li ću se ikada vratiti u formu iz 2016”, napisao je Tamberi.

Svi su ga protivnici nakon tog takmičenja tješili, ali Tamberi je odlučio otići u svoju sobu i ne razgovarati ni sa kim.

“Dan nakon toga, Mutaz je došao i kucao na vrata i nije želio otići. Želio sam da me ostavi na miru, ali bio je toliko uporan da sam na kraju popustio”, prisjećao se Italijan.

Barshim je satima sjedio sa Tamberijem, bodreći ga i savjetujući kako da se uhvati u koštac sa iščekivanjima vanjskog svijeta.

“Moraš biti strpljiv, tvoja povreda je bila teška. Pravo je čudo što se već takmičiš na nivou Dijamantske lige. Budi strpljiv, vratit ćeš se, korak po korak. Najvažnije je da ne skačeš za njih. Skači za sebe”, bile su Barshimove riječi.

Četiri godine nakon toga, nakon što su ova dva skakača postali izuzetni prijatelji, podijelili su zlato na Olimpijadi tako sto su se na borilištu dogovorili da se skupa popnu na pobjedničko postolje, a Tamberi i danas tvrdi da mu je Barshim te 2017. pomogao i više nego što je toga svjestan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!