Prelijepa priča sa SP u Sarajevu: BiH platila troškove smještaja Ukrajincima

World ParaVolley

Prelijepu sportsku priču kreirali su predstavnici Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine, Svjetska paraodbojkaška federacija i reprezentacije Slovenija i Njemačke u sjedećoj odbojci. Navedene organizacije osigurale su pripreme, kotizaciju i boravak paraodbojkaša i paraodbojkašica Ukrajine na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu.

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine pokazao se kao fenomenalan domaćin Svjetskog prvenstva. Reprezentacijama Ukrajine, muškoj i ženskoj osigurao je novčani iznos i platio troškove takmičenja.

“U samim pripremama za organizaciju jedan od naših prioriteta bio je da pomognemo ukrajinski sport. Iako smo imali značajne troškove za takmičenje, prvenstveno smo im pomogli u finansijskom smislu. Kao domaćini, pokrili smo njihove troškove za smještaj, te smo sretni što se njihovi sportisti nalaze na ovom takmičenju. Sama organizacija Svjetskog prvenstva dobila je sve pohvale svih učesnika i zvaničnika World Paravolleya. Zadovoljni su samim objektom u kojem se prvenstvo dešava, kao i svim što smo kao tehnički organizator pripremili”, kazao je Senad Helać jedan od članova organizacionog odbora i menadžer takmičenja Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci.

Predsjednik Svjetske paraodbojkaške federacije Barry Couzner napominje kako je najvažnija vrijednost sporta doprinos zajednici i miru.

“Svjetske paraodbojkaške federacije je finansijski i duhom uspjela podržati učešće reprezentacije Ukrajine na Svjetskom prvenstvu. Ovo je nevjerovatan uspjeh i lijepo ilustruje kako se uopće može sportom doprinijeti boljem svijetu” navodi Couzner.

Branko Mihorko, pomoćnik trenera reprezentacije Slovenije u sjedećoj odbojci i predsjednik Evropske paraodbojkaške federacije nastavlja priču o dugogodišnjoj povezanosti sa reprezentacijom Ukrajine.

“I po kvalitetu u sjedećoj odbojci smo veoma blizu. I kada je počeo rat u Ukrajini, ponudili smo im da dođemo u trening centar u Sloveniji. Tada su rekli ne. Ali četrnaest dana prije Svjetskog prvenstva došli su u trening centar. Tako da smo trenirali zajedno. Moram reći kada sam vidio njih ovdje na prvenstvu, osjećao sam se lijepo i skoro sam se rasplakao. Tako su srčani i baš mi je žao da su izgubili utakmicu” ističe Mihorko.

I njemačka reprezentacija pridružila se pomoći Ukrajincima.

“Pozvali smo Ukrajince da treniraju sa nama u trening kampu u Njemačkoj, jer oni nisu mogli zbog rata u njihovoj zemlji. Bilo je sjajno trenirati sa njima i vidjeti ih onda na Svjetskom prvenstvu. Znamo koliko je teška situacija bila za njih i njihove porodice u proteklom periodu. Pokazali su veliku želju da se žele takmičiti i predstavljati svoju zemlju. Evropi je bitno da rat u Ukrajini što prije završi i da naše kolege iz reprezentacije te zemlje mogu ponovo normalno živjeti” zaključio je Juergen Schrapp reprezentativac Njemačke u sjedećoj odbojci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare