Rađa: Umičević je kompetentan za cipele Melanije Trump, ali za rukomet nije

Ostali sportovi 14. mar 202220:15 > 20:47 0 komentara
Screenshot

Član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Vojislav Rađa govorio je za N1 o aktuelnoj situaciji u savezu, ugovoru Ivice Obrvana i izjavama potpredsjednika RS BiH Marinka Umičevića.

Ranije je Umičević prozvao Rađu zajedno sa još nekoliko članova UO da su potpisali nelegalan ugovor sa Obrvanom. Rađa odgovara da ne postoji ništa sporno, te da su ispoštovane sve pravne procedure.

“Gospodin Umičević ne želim da ga vrijeđam, ali bi mogao da kažem mnogo stvari koje ne bi prijale nikome. Bolje bi mu bilo da nešto nauči u životu, a ne da se spušta na nivo spletkarenja i laganja. Potpisivanje ugovora i odluka da se sa Obrvanom potpiše je bila 27. februara 2021. godine bila je tema UO. I Upravni odbor je donio odluku da se potpiše četverogodišnji ugovor sa gospodinom Obravnom. Prvi razgovor koji je obavljen sa Obrvanom je bio u Banja Luci, na koji ga je pozvao upravo gospodin Umičević. Pa neka on objašnjava šta je tamo dogovarao i radio. Kada je on izabran tada je davao izjave da većeg gospodina i stručnjaka nije mogao naći. Ali odjednom je puko grom u sve to i počeo je izmišljati toplu-hladnu vodu. Imao je tada mandat da pregovora sa selektorom Obravnom o mjestu selektora reprezentacije BiH”

Član UO RS BiH također navodi i sljedeće:

“Ja sam dobio od gospodina Umičevića punomoć da obavljam poslove umjesto njega u septembru mjesecu 2021. godine. Ugovor sa Ivicom Obrvanom je potpisan daleko prije toga. Šta gospodin Umičević radi to je njegov problem. Nemam vremena da se svaki dan bavim glupostima i lažima koje neko svjesno plasira. Ja ovo vidim sada kao političku propagandu. I promociju ličnosti. Ne znam koji su apsolutno razlozi za ovakvo ponašanje. Pogotovo gospodina Umičevića. Naravno imam kompletnu dokumentaciju i sa nestrpljenjem očekujem Skupštinu RS BiH da javno iznesem šta je i koliko ko uradio”

“Miševi isplivali poslije poplave i glume spasioce”

Bivši selektor rukometne reprezentacije BiH kritičan je prema predsjedniku RS BiH Slobodanu Zadri i potpredsjedniku, zbog toga kako kaže nisu učinili ništa u proteklih nekoliko mjeseci da omoguće normalno funkcionisanje krovne kuće bh. rukometa.

“Ja samo znam da ni Umičević, a ni predsjednik Slobodan Zadro nisu bili u Rukometnom savezu od septembra prošle godine do sada februara mjeseca. Doduše Zadro je bio samo jedan dan 2. decembra 2021. Kompletna organizacija, putovanje, pripreme i obezbjeđivanje svih potrebnih uslova bilo je prepušteno: gospodinu Mensuru Sinanoviću (potpredsjednik RS BiH), Asimu Šahmanu (član Upravnog odbora RS BiH), Halilu Škaljiću (član Upravnog odbora RS BiH) i meni. Tu nam je mnogo pomogala i Nijazeta Husić koja je radila u kancelariji. Zatim Alija Hasić i Srđan Jović. Mi smo uspjeli u ovom periodu da napravimo sporazum sa BH Telecomom i obezbijedimo uslove za stabilno finansiranje saveza u naredne dvije godine. Očito to nekome ne odgovara jer ima instrukcije i po tom pitanju. Svi ostali su se zavukli ko miševi u mišije rupe. I sada kao poslije svake poplave su isplivali i glume spasioce RS BiH”

Melania Trump, cipele i rukometna kompetencija 

Vojislav Rađa tvrdi da ne može komentarisati sadržaj ugovora Ivice Obrvana sa RS BiH zbog toga što je poslovna tajna.

“Kako će se Obrvan opredijeliti ja ne znam. Da li će tražiti nadoknadu za vrijeme koje je bio selektor ili će tražiti i za ovo što sad proživljava. Čovjeku nije prijatno nimalo. Ja sam ubijeđen da novac nije bio opredjeljujući faktor  gospodina Obrvana za ostavku. Bilo je dobre volje da se takav trener zadrži. Mislim da je uradio ono što mu je bio primarni zadatak. Da ovede BiH na EP, da stabilizuje reprezentaciju i polako uvodi mlade igrače. O tome može da govori neko ko poznaje rukomet, a ne neko ko zna da pravi za Melaniju Trump cipele. Sigurno bi mogao govoriti više o cipelama, nego o kvalitetu rukometnih trenera”

Rađa dalje navodi da savez treba da bude ponosan, što je uspio da dovede trenera poput Obrvana u BiH.

“Mi smo napravili sebi takav problem, da ja ne znam kako možemo iz problema izaći. Kada sam pročitao mail da hoće da napusti reprezentaciju upalio sam kola otišao u Zagreb i razgovarao sa njim tri sata. O tome sam obavijestio predsjednika saveza Slobodana Zadru. On je imao samo jedan zadatak da kaže Obravnu da razmisli o tome i da ne podnosi ostavku i ne raskida ugovor. Nije se udostojio ni to da uradi. I sada ne znam ni ja šta glume. Sada su se udružili Umičević, Slobodan Zadro (predsjednik RS BiH), Škaljić (član UO RS BiH) i Zoran Trlin (član UO RS BiH). Došli su da podrže gospodina Tonija Čolinu. I ja ga podržavam jer je mladi i perspektivni trener. Ali je trebao postepeno da se uz Obrvana razvija i postane selektor A selekcije BiH” završava Rađa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad