Reprezentacija BiH putuje na Paraolimpijske igre u Tokiju

Faruk Zametica / N1

Paraolimpijska reprezentacija putuje na Paraolimpijske igre u Tokiju, a povodom toga danas je u Sarajevu održana konferencija za medije.

Bosna i Hercegovina će kao zlatnog predstavnika imati reprezentaciju u sjedećoj odbojci koju čine kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran. Našu reprezentaciju u bacanju kugle predstavljat će Dževad Pandžić koji pored ostvarene A paraolimpijske norme bio je i učesnik paraolimpijskih igara u Londonu 2012. i Riu 2016. godine. Bosna i Hercegovina će nakon duže vremena imati predstavnicu u streljaštvu, a njeno ime je Zerina Skomorac. Drugi predstavnik naše zemlje na paraolimpijadi u streljaštvu je Ervin Bejdić. U Tokio putuje sa A normom i direktnom kvotom. Dok je najmlađi predstavnik Bosne i Hercegovine, stonoteniser Haris Eminović.

“Velika mi je čast i privilegija da sa svojih 20 godina imam mogućnost da predstavljam svoju državu Bosnu i Hercegovinu na najvećoj sportskoj smotri, a to su Paraolimpijske igre u Tokiju. Ovaj grad Sarajevo je za mene jako simboličan i važan iz samog razloga što sam kao mali imao teške i ozbiljne operacije ovdje koje su ishodile dalji tok mog života. Izborio sam se kao mali sa tim i sada 20 godina kasnije iz ovog grada idem kao Paraolimpijac Bosne i Hercegovine.”, rekao je mladi Haris Eminović koji se potom uz dosta emocija zahvalio svima na velikoj podršci:

“Želim da se zahvalim najprije svojim roditeljima, Paraolimpijskom komitetu i ostalim ljudima koji su ispratili mukotrpan rad mene i mog trenera Jovice Šormaza. Želim da kažem da ću dati sve od sebe na Igrama i nadam se i moji prijatelji i hvala vam još jednom na svemu.”, zaključio je mladi Eminović.

Medijima se obratio i Ministar Kulture i Sporta kantona Sarajevo Samir Avdić

“Čini mi posebnu čast da vam se obratim ispret Ministarstva Kulture i Sporta Kantona Sarajevo koja je u punom kapacitetu u svojim mogućnostima podržala odlazak prije svega naših Olimpijaca na, a evo sada i Paraolimpijaca na Igre u Tokijo 2021. godine. Smatram da smo sa dosta profesionalnosti ušli u ovaj projekat. Želim svim učesnicima da budu živi i zdravi i da donesu medalje oko vrata i pokažu ono najbolje što mogu, te obraduju sve ljude koji iz dubine duše obraduju Bosnu i Hercegovinu.”, rekao je Samir Avdić.

Potpredsjednik Paraolimpijskog komiteta Dragan Radić vjeruje da sportisti mogu napraviti sjajne rezultate u Japanu.

“Prije svega želim čestitati svim našim sudionicima koji su ostvarili norme i nadam se da će na ovim Igrama povećati kvotu medalja koje su do sada ostvarili. Da će srebreni biti sada zlatni, a da će ostali doći sa barem jednom medaljom oko vrata. Nadam se i vjerujem da ćemo ovu naciju i ovaj narod razveseliti sa dobrim igrama i dobrim rezultatima na ovim Olimpijskim igrama.”, dodao je Radić.

Zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju igara nosit će Haris Eminović, dok će to na zatvaranju učiniti Zerina Skomorac.

Ljetne Paraolimpijske igre u Tokiju bit će održane od 24. avgusta do 5. septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare