Selektor Smajlagić: Ne bojimo se nikoga, ali moramo biti realni

Izvor: N1 / F.Z.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine Bosne i Hercegovine u četvrtak će započeti kvalifikacioni ciklus za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Tim povodom na zvaničnoj press konferenciji obratili su se novi selektor Irfan Smajlagić i kapiten Mirsad Terzić.

“Navikao sam se, cijeli život sam u sportu. Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da nacionalna selekcija nosi veliku odgovornost. Igrati za državu je velika čast i odgovornost. Igrači moraju dati sebe to je jedini ispravan put. Igrač koji je u došao u reprezentaciju mora biti svjestan da je na vrhu obaveza posla kojim se bavi, a to je trenutno rukomet. Svi su profesionalnci, znaju da je kolektiv jako bitan i da teže maksimumu. Moraju poštivati sve i režim života i posao kojim se bave, samim tim na kraju i prezentaciju nacionalne selekcije. Pogrešno je shvaćen spisak, nema tu ništa nejasno. Na sve te igrače se računa. Napravio sam uži spisak igrača koji su trenutno u dobroj formi i fizički i mentalno zdravi. Neki nisu tu iz raznih razloga, povrede, porodični problemi, ja sam rekao igrači koji dolaze moraju biti potpuno spremni, tu ne smije biti improvizacije. Uvijek će biti povreda, problema, to je tako u sportu. Svako okupljanje je selekcija igrača, to moramo bit svjesni i gledati ko u datom trenutku može pomoći reprezentaciji.”, rekao je selektor Smajlagić

Osvrnuo se selektor i na utakmicu protiv Slovenije koja je pred našim timom.

“Treba biti realan i sagledati situaciju. To znači o samom funkcionisanju reprezentacije. Posljednje dvije godine je bilo dosta promjena u igračkom kadru. Nema više igrača koji su igrali značajnu ulogu. Na velikim takmičenjima se dosta toga treba posložiti i to se na kraju mjeri gdje si u odnosu na evropske ekipe. Posljednja dva prvenstva smo bili zadnji i predzadnji. Moja vizija je da ovisimo o sebi, kad odemo na veliko takmičenje da ne budemo topovska hrana. Sve stvari trebamo posložiti i stvarati ambicije. Ništa ne znači ako odemo na veliko takmičenje, a tamo budemo topovska hrana. Treba dosta stvari postaviti da gajimo optimizam i radimo lagano na tom planu. U reprezentaciji neće biti igrača bez ambicija. Mi ćemo tražiti svoju šansu u svakoj utakmici, želim da igrači daju maksimum, ne bojimo se nikoga, ne bježimo od odgovornosti, ali moramo biti realni.”, istakao je Smajlagić.

Govorio je i o braći Burić.

“Sa svim igračima je komunicirano. Ponavljam tu je bilo povreda i porodičnih problema. Ne treba da se vraćamo na imena. Tu su igrači koji su zdravi i spremni u ovom trenutku. Ovim igračima dajem povjerenje. Svaki igrač zaslužuje da mu se da prilika.”, jasan je Smajlagić.

Izvor: N1 / F.Z.
Izvor: N1 / F.Z.
Izvor: N1 / F.Z.

Nakon toga prisutnim medijima se obratio i kapiten Mirsad Terzić.

“Slažem se sa selektorom u svemu. Nema se tu šta puno dodati. Tu su neki novi igrači, nova energija, ti igračima treba dati podršku. Pravimo dobru ekipu, imamo dobru atmosferu, pozitivna je atmosfera i na treninzima. Rezultat dolazi nakon mnogih segmenata. Bude uvijek neki problemčića, ali to je normalno u sportu. Treba mnogo rada za neki iskorak. Selektor i igrači se lagano uklapaju u jedan novi sistem. Tu su i novi ljudi u RSBiH, plan je da se mlađi uvode u taj reprezentativni bazen, tako da sve to ide u hodu. Ne smije svako okupljanje biti na novo, idemo korak po korak i mislim da će biti to dobra stvar u budućnosti. Iz svake utakmice težit ćemo da budemo sve bolji, možda već počnemo protiv Slovenije stvarati tu pozitivnu sliku.”, jasan je Terzić.

Meč sa Slovenijom Zmajevi igraju u četvrtak sa početkom od 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar