Sinquefield kup: Magnus Carlsen napustio turnir

Ostali sportovi 06. sep 202211:08 0 komentara
Arun SANKAR / AFP

Na početku 4. kola "Sinquefield kupa", petog i posljednjeg turnira ovogodišnje serije Grand Chess Toura što se igra u američkom gradu Saint Louisu dogodio su neviđeni šok.

Svjetski prvak Magnus Carlsen objavio je da napušta turnir što znači da sve preostale partije predaje bez igre. U ovom trenutku može se samo nagađati o razlozima ovog neočekivanog poteza, a teško je vjerovati glasinama da je Carlsenovo povlačenje posljedica jučerašnjeg senzacionalnog poraza od Amerikanca Hansa Niemanna, igrača s najmanjim rejtingom (2687) na turniru. Pojavljuju se sumnje da se Carlsen naljutio zbog navodne Niemannove prevare, ali je činjenica da Amerikanac nije vukao nekakve „genijalne“ kompjuterske poteze, koliko je Carlsen griješio u nešto slabijoj završnici koju je odigrao daleko ispod svog renomea.

S obzirom da je na turniru Carlsen odigrao samo tri partije (manje od 50posto) prijelazom u drugu polovinu turnira njegovi će se rezultati brisati, što znači da Niemann neće dobiti rejting-bodove za put prema granici od 2700 bodova, a njegovom izazivaču Ianu Nepomniaščiju bit će “oprošten” gubitak od poraza u prvom kolu.

No, sve su to minorne stvari jer bi povlačenje s turnira moglo značiti i povlačenje iz profesionalnog šaha, da Carlsen ode stopama legendarnog Bobbyja Fischera. Za sada je prerano o tome govoriti. Vrijeme će pokazati da li će Carlsenov nepopularni potez u Saint Louisu samo zadati težak udarac Kasparovljevoj ideji o Grand Chess Touru ili će imati dalekosežnije posljedice.

U preostalim susretima 4. kola viđena je samo jedna pobjeda, a tri su partije završene podjelom boda. Fabiano Caruana je odličnom igrom u damskoj završnici svladao Maximea Vachier-Lagravea, a Hans Niemann je nakon žrtve kvalitete stvorio jakog slobodnog pješaka i lako remizirao s Alirezom Firouzjom. Levon Aronian i Leinier Dominguez Perez remizirali su u blokadnoj neprobojnoj poziciji, a Wesley So je originalnom žrtvom figure izborio remi ponavljanjem poteza protiv Iana Nepomniaščija.

Rezultati 4. kola:

Aronian-Dominguez Perez remi,

Niemann-Firouzja remi,

Nepomniašči-So remi,

Mamedjarov-Carlsen 1-0 (bez igre),

Caruana-Vachier Lagrave 1-0.

Poredak na tabeli:
Niemann 3 boda, So 2,5, Nepomniašči, Firouzja, Caruana, Mamedjarov i Dominguez Perez po 2, Carlsen, Aronian i Vachier-Lagrave po 1,5 bod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad