“SP u sjedećoj odbojci u BiH ima najbolju organizaciju i uvjete koje sam vidio”

Ostali sportovi 04. nov 202214:13
Anadolu Agency / Nihad Ibrahimkadić

U Sarajevu danas počinje Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci na kojem nastupa ukupno 29 muških i ženskih reprezentacija.

Predsjednik Svjetske paraodbojkaške federacije Barry Couzner izjavio je da je ovo najbolja organizacija sa najboljim uvjetima koje je ikada vidio te je dodao da Bosna i Hercegovina može biti uzor za sva buduća takmičenja.

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine domaćin je Svjetskog prvenstva koje se igra od danas do 11. novembra u Areni hotela Hills na Ilidži.

Couzner je naglasio da je ovo najvažnije takmičenje u kalendaru sjedeće odbojke i da nije nimalo lagan posao organizirati ovakvu smotru najboljih reprezentacija iz cijelog svijeta.

“Želim se ovdje zahvaliti lokalnom Organizacijskom odboru i Savezu sjedeće odbojke BiH koji je domaćin prvenstva. Nije to bio lagan posao, ali su ga odlično uradili. Kompleks hotela i tereni na kojima se prvenstvo igra su fantastični. Ovo je najbolja organizacija koju sam ikada vidio jer sportisti imaju sve na jednom mjestu, uključujući smještaj, hranu, terene za trening, za odigravanje utakmica i sve drugo. Bio sam na mnogim takmičenjima, ali ovo je najbolje osmišljeno i uslovi su odlični jer je i aerodrom tako blizu i nema problema sa transportom koji je ponekad problematičan za naše takmičare. Sve je fantastično organizirano i to je nešto što u budućnosti trebamo uzeti kao model jer pojednostavljuje stvari“, naglasio je Couzner.

Ukazujući na tešku situaciju u svijetu i rat u Ukrajini, Couzner je kazao da na prvenstvu nema selekcije Rusije i da je u izuzetno teškoj situaciji bila i selekcija ratom pogođene Ukrajine.

“Želim kazati da tu imamo obje reprezentacije Ukrajine, mušku i žensku, i to je fantastično da su se uspjeli organizirati, spremiti i doći na takmičenje. Uspjeli su to uz pomoć Njemačke, Slovenije, domaćina prvenstva Saveza BiH i Svjetske paraodbojkaške federacije. Maloprije na sastanku je vrlo emotivan govor svim selekcijama održala predstavnica Ukrajine. Bio je to timski trud i to je smisao timskog sporta da se timovi međusobno pomažu“, zaključio je Couzner.

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Ifet Mahmutović poželio je dobrodošlicu svima na takmičenje i zahvalio je Couzneru na njegovoj svesrdnoj pomoći da Bosna i Hercegovina dobije priliku da organizira Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci.

“Mi smo i ranije rekli da Bosna i Hercegovina poslije Olimpijskih igara 1984. godine nije imala ovakav nivo seniorskog takmičenja. Kao domaćini smo uradili maksimum i vidjeli ste da je i predsjednik Couzner izrazio zadovoljstvo, a pogotovo ovim kompleksom. I sinoćnja ceremonija otvaranja je bila jedna od najboljih do sada i možemo još reći da je 29 najboljih muških i ženskih ekipa na svijetu došlo na prvenstvo. Dat ćemo sve od sebe da nastavimo ovakvim tempom“, kazao je Mahmutović.

Bh. selektor je istakao da dosadašnji rezultati muškoj reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci ne daju za pravo da se zadovolji učešćem te je najavio maksimalnu borbu u svakoj utakmici.

Pojasnio je da se četiri najbolje rangirane ekipe ne mogu sastati u grupama. Naravano, BiH je nosilac svoje grupe u kojoj Mahmutović ne očekuje nikakva iznenađenja, što znači siguran prolaz u dalju fazu prvenstva.

Reprezentativac BiH Mirzet Duran naglasio je da se bh. tim već godinu priprema za prvenstvo, a da su pripreme intenzivirane u proteklih pet mjeseci.

“Mislim da smo ispunili očekivanja našeg selektora, što će se vidjeti kroz takmičenje. Zaista smo radili dobro i trudili se. U grupi smo sa Srbijom, Amerikom i Japanom i pokušat ćemo primijeniti sve ono što smo dogovorili, dok će utakmice od osmine finala biti dosta ječe. Kao što je i selektor rekao, nije bitno samo učestovati jer to samo kažu oni koji budu plasirani od drugog mjesta pa niže. Prošle godine smo obećali evropsko zlato i osvojili ga, ovog puta borba za novo svjetsko zlato će biti teška, ali možemo obećati da ćemo svi na terenu maksimalno se boriti do zadnjeg poena i mislim da na kraju ni rezultat neće izostati“, rekao je Duran.

Svjetsko prvenstvo je svečano otvoreno sinoć, a zvanično će početi današnjom utakmicom selekcija Bosne i Hercegovine i Srbije. Meč počinje u 15.30 sati. Utakmice reprezentacije BiH moguće je pratiti na BHRT-u, dok se sve druge utakmice mogu gledati putem youtube stranice World Paravolley.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar