Transrodna plivačica se ne može takmičiti na Olimpijadi nakon gubitka pravne borbe

Ostali sportovi 13. jun 202409:08 0 komentara
Foto: Brett Davis-USA TODAY Sports/File Photo

Transrodna plivačica Lia Thomas ne može se takmičiti na Olimpijskim igrama nakon što je izgubila pravnu borbu za poništavanje pravila koja joj zabranjuju učešće.

Ova 25-godišnjakinja postala je poznata nakon što je u martu 2022. osvojila titulu u ženskom univerzitetskom takmičenju NCAA – najvišu titulu američkog univerzitetskog sportskog takmičenja.

Međutim, tokom ljeta te godine, upravno tijelo za plivanje, World Aquatics (WA), uvelo je promjene u pravilima koje bi zabranile svakome ko je prošao “bilo koji dio muškog puberteta” da se takmiči u ženskoj kategoriji.

Thomas je ranije plivala za muški tim Pensilvanije tokom tri sezone, prije nego što je počela s hormonskom nadomjesnom terapijom početkom 2019. – tako da je na nju uticala promjena pravila.

Kao odgovor na promjenu pravila, pokrenula je pravni spor, tražeći od Suda za sportsku arbitražu (CAS) da poništi pravila jer su ona, navodno, nevažeća, nezakonita i diskriminatorna, prenosi Sky News.

Međutim, njen slučaj je odbačen zbog tehničkih razloga jer Thomas “jednostavno nije imala pravo da se bavi kvalifikacijama takmičenja u WA takmičenjima kao što su Olimpijske igre ili svjetska prvenstva” pošto više nije bila član američke plivačje asocijacije.

Tročlano sudsko vijeće je potom dodalo: “Vijeće zaključuje da ona nema pravo da ospori politiku i zahtjeve postupka u okviru ovog procesa.”

Američka plivačka asocijacija je ranije odobrila njen zahtjev za “provjeru vlastitog identiteta” kao dio politike o neizostavljanju sportista.

Međutim, sudije su rekle da USA Swimming nema ovlaštenja da “modifikuje takav opseg primjene” pravila svjetskog vladajućeg tijela.

Politiku svjetske organizacije plivačkih sportova prema transrodnim sportistima pratili su i druge organizacije olimpijskih sportova koji su također isključivali iz ženskih takmičenja ljude koji su potencijalno stekli trajne fizičke prednosti prolazeći kroz muški pubertet.

Sudije CAS-a odbile su zahtjev World Aquaticsa da Thomas plati sve sudske i druge troškove nastale u slučaju.

Još nije kasno! Pridružite se ostalim selektorima i zaigrajte Evropski nogometni fantasy 2024.

Uz N1 igrajte fantasy posvećen predstojećem Evropskom prvenstvu i osvojite vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!