Ukrajinci žestoko: “Novac ne miriše na ukrajinsku krv, zar ne, gospodine Bach?“

Ostali sportovi 30. jan 202312:571 komentar
Laurent Gillieron/File Photo

Ukrajinsko predsjedništvo optužilo je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da je "promoter rata i genocida" jer razmatra mogućnost da odobri ruskim sportistima učešće na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu pod neutralnom zastavom.

„MOK je promoter rata, ubistava i razaranja. MOK sretno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za promociju genocida nad Ukrajincima“ napisao je na svom Twitter nalogu savjetnik predsednika Mykhailo Podolyak, posebno ciljajući na Thomasa Bacha, predsjednika MOK-a.

„Očito je da novac kojim se kupuje olimpijsko licemjerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bach?“ dodao je.

Ukrajina je od febuara 2022. pod ruskim napadom, a službeni Kijev zahtjeva da se sportistima iz Rusije i Bjelorusije, saveznice Kremlja, zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Međutim. MOK je u srijedu rekao da „razmatra“ mogućnost da im se dopusti učešće pod neutralnom zastavom, dok su Rusi i Bjelorusi isključeni iz većine međunarodnih takmičenja od početka invazije.

Ovi prijedlozi su izazvali bijes Ukrajinaca. Predsjednik Volodimir Zelenski  je osudio „licemkerje“ MOK-a i pozvao Thomasa Bacha da posjeti Bakhmut, jedno od žarišta u ratu sa Rusijom.

Zelenski je u svom dnevnom obraćanju u nedjelju rekao da je o tome napisao pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

„Olimpizam i terorističke države ne idu ruku pod ruku“, rekao je Zelenski, a ukrajinski ministar sporta zaprijetio je da će možda Ukrajinci bojkotovati Olimpijske igre 2024.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar