Poruka koja je upalila alarme: “Ukoliko ne riješimo problem doći će do gašenja kompletnog rukometnog sporta u Bosni i Hercegovini!”

Bh. rukomet pod blokadom, Savezu prijeti suspenzija zbog spora sa bivšim selektorom. Do 15. augusta Savez Ivici Obrvanu treba uplatiti više od 138 hiljada eura. Hoće li i uspjeti? Nedim Arnautović - generalni sekretar Rukometnog saveza BIH bio je gost Novog Dana, a govorio je o brojnim temama.

Godinama govorimo o bh. rukometu, ali umjesto razvoja, ovoga puta govorimo o spašavanju ovog sporta u našoj zemlji.

“Nažalost to je tako. Ja bih se u uvodu dotakao suštinskog problema koji muči naš Savez, a to je taj famozni “ID broj”. Želim da naglasim da sam svjestan da rukomet u BiH nije počeo ni sa Nedimom Arnautovićem, ali ni prethodnicima. RSBiH postoji od 1948. i funkcionisao je u raznim formama. Reprezentacije su igrale, radnici su radili i to je defacto. Naš problem je nastao 2016. godine zbog velikog broja dugova. Nakon toga napravili smo novu Skupštinu, koja je željela naći problem i pronaći novo rukovodstvo. Kada se to uradilo otišlo se u nadležna ministarstva i podnijele su se prijave. Sve sukladno zakonima u BiH, ali iz ministarstva su dobili da ne mogu upisati promjene jer i ne postoje u registrima udruženja”, rekao je Arnautović, a potom rekao:

“Tek 2017. u nadležnim ministarstvima je upisan Rukometni savez. Kada su se nakon toga obratili Poreznoj upravi da dobiju “ID Broj”. Rekli su da udruženje sa tim nazivom postoje. Da postoje dugovi prema poreskoj upravi, da su radnici obespravljeni. Sada smo u sivoj zoni, ne možemo ostati upisani jer smo mlađi od ID broja koji postoji. Ne žele nam dati drugi, jer postoji već. Apelujem da se formira stručni tim kako bi prevazišli ovaj problem. Nama je u cilju da otkočimo rukomet.”

Da li je iko do sada ponudio rješenje?

“Na rješenje nismo naišli do sada. Ministarstvo ne želi da preuzme i da presjeku u tom smislu. S druge strane poreska uprava ne želi uraditi suprotno svojim uvjerenjima. Želimo oformiti tim, jedino se dijalogom ovo može prevazići. Nemoguće je ovo prevazići”, rekao je Arnautović.

Osvrnuo se i na konkretan problem sa nekadašnjim selektorom Ivicom Obrvanom.

“I to je jedna od stvari iz prošlosti koja je stigla ovaj saziv. U ugovoru je jamčeno selektoru da sporove može raditi pred sudom Evropske federacije. On je to i uradio, tražio je i više jer je želio sve što mu je garantovano ugovorom. To je 137 hiljada eura u totalu. Ukoliko to ne bude uplaćeno do 15. augusta 2024. uslijedit će suspenzija svega što dolazi iz Rukometnog saveza BiH”, rekao je Arnautović, a potom se osvrnuo ispod čijeg radara je prošlo da organizacija koja praktično ne postoji kao subjekt ima dugovanja:

“Ja sam tu nekih 17-18 mjeseci, a sve se dešavalo ranije. Kod nas postoje institucije koje trebaju voditi računa o tome. Ne bih ja upirao prstom ni u koga, već samo tražim apel nadležnima da prevaziđemo ovaj problem.”

“Moglo bi doći do gašenja klubova, ali i kompletnog rukometa u BiH”

Kako Rukometni savez BiH uopšte funkcioniše?

“U ovom obliku se funkcionisanje zasniva na entuzijazmu ljudi koji sjede u Savezu. Ono što se desilo u proteklu godinu dalo je mnogo aktivnosti. Revitalizirali smo omladinske kategorije, vratili smo nakon 2008. godine žensku seinorsku reprezentaciju. Seniorska reprezentacija je igrala Evropsko prvenstvo, kadetska će igrati ukoliko ne dođe do suspenzije. Ukoliko dođe do suspenzije bit će suspendovane sve selekcije, ali i timovi iz naše zemlje. Te ekipe su sve bazirale na nastupu na Evropu, ukoliko ne dođe do nastupa može doći do gašenja klubova, ali i rukometa kao sporta u cjelini”, dodao je Arnautović.

Kompletno gostovanje bit će dostupno uskoro…

Uz N1 igrajte fantasy posvećen aktuelnom Evropskom prvenstvu i osvojite

vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!