Nadal: Australian Open je veliki, sa Novakom ili bez njega

Tenis 15. jan 202209:12 > 09:16 6 komentara
AP Photo/Nick Wass

Glavna tema na Australian Openu je slučaj prvog tenisera sveta Novaka Đokovića, reakcije i dalje stižu sa svih strana, a španac Rafael Nadal kaže da je prvi grand slam u sezoni važniji od bilo kog igrača.

Na pitanje o tome koliko bi Australian Open bio drugačiji sa i bez Novaka Đokovića, Nadal je imao jasan stav.

#related-news_0

„Reći ću vam jednu stvar, jasno je da je Novak Đoković jedan od najbojih tenisera u istoriji, nema sumnje. Ali ne postoji teniser koji je važniji od jednog turnira, zar ne? Igrači dolaze i odlaze, stižu novi. Niko, čak ni Roger, Novak, ja ili Bjorn Borg koji je bio sjajan… Tenis ide dalje. Australian Open je mnogo važniji od bilo kog igrača. Ako bude igrao, okej. Ako ne bude igrao, Australian Open će i dalje biti veliki Australian Open, sa njim ili bez njega. To je moj stav“, istakao je Nadal.

Kakve lekcije sport treba da izvuče iz slučaja Novaka Đokovića?

“Ne znam, mislim da je sve otišlo predaleko. Iskreno, malo sam umoran od te situacije jer vjerujem da je važno pričati samo o našem sportu, o tenisu. Prolazimo i prolazićemo kroz veoma izazovna vremena globalno, uz ovu pandemiju, tu nema sumnje. Svjestan sam da je tenis potpuno nebitan kada ga uporedimo sa onim kroz šta prolazimo kada je riječ o virusu zar ne? Tenis je samo zabava za ljude, za nas je to posao. Ako govorimo o njegovoj važnosti u svijetu, nije uopšte važan. Prošli smo kroz težak period u posljednje dvije godine, to govorim jer neki igrači nisu uspjeli da prežive pandemiju jer su budžeti turnira smanjeni, finansijski se sve promijenilo. Putovali smo sa malim brojem ljudi u timu, bez porodice, nismo mogli da vodimo ljude koji su iz Evrope u Ameriku ili obrnuto. Sve je bilo veliki izazov”, rekao je Nadal dodao:

“Boravak u ‘balonima’, sve to mora da se završi jednom jer je veoma teško ostati dio tura ako turniri imaju sve manje novca. Uz to, igrači prolaze kroz veoma teške mentalne probleme zbog toga. Ako postoji neko rješenje i ako je to rješenje vakcina, onda je to to. Moramo da budemo vakcinisani i situacija mora da postane bolja, to je za opšte dobro svih nas, za cjelokupno zdravlje i čitav sport”.

Da li će Novakov slučaj promijeniti percepciju prema njemu širom svijeta i njegov imidž među navijačima?

“Ne znam, na neki način to je na njemu. Ja nemam ništa sa tim. Želim mu sve najbolje. Imam dobar odnos sa njim tokom cijele karijere. Uradili smo važne stvari, za cijeli tour, za naše fondacije, u humanitarne svrhe. Radili smo zajedno kada su se neke loše stvari događale ovde u Australiji ili širom svijeta. Ali u ovom slučaju mislim da ima mnogo pitanja na koja treba dati odgovore. Svako bira svoj put. Poštujem ga kao osobu, kao sportistu, poštujem ga mnoog. Želim mu sve najbolje, mnogo ga poštujem iako nisam saglasan sa mnogo stvari koje radi posljednjih nekoliko nedjelja”.

Zvanična odluka o tome da li će najbolji teniser svijeta ostati u Australiji i učestvovati na Australian Openu, ili će biti deportovan, donijeće se u noći između subote i nedjelje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare