Velika borba pripala Čehinji: Kvitova konačno zaustavila Rybakinu

Geoff Burke-USA TODAY Sports

Petra Kvitova je pobjednica Miamija. Dvostruka šampionka Wimbledona je bila bolja od aktuelne šampionke Wibledona 7:6 (16:14), 6:2.

Nervozno je Rybakina počela meč, uz jednu duplu je bilo 15-40 već u prvom gemu, ali je ipak preokrenula.

Uprkos tome, Kvitova je djelovala sigurnije s osnovne linije i više je pretila u gemovima protivnice, da bi na 4:4 prvo odigrala sjajnu bekhend paralelu na 30-30 i onda dočekala grešku rivalke u razmjeni za prvi brejk na meču.

Nije paničila Moskovljanka koja nastupa pod zastavom Kazahstana, a i iskusnoj Kvitovi se stegla ruka kada je servirala za set – na 30-30 forhend iz neutralne pozicije daleko u aut, ali potom Rybakina smješta ritern na liniju na brejk lopti (5:5).

Geoff Burke-USA TODAY Sports

Stabilizovale su se obje na vrijeme za taj brejk – prva je Rybakina stigla do mini brejka za 4-2, ali Kvitova dubokim napadom uskoro uspostavlja ravnotežu (4-4).

Prva do set lopte stiže Čehinja na 6-5, ali Rybakina odgovara sa dva neodbranjiva servisa i stiže do set lopte, koju je prokockala jefitnom greškom poslije dobrog riterna. Red je došao na Kvitovu na 8-7, publika je čak mislila da je Čehinja osvojila set, ali je lopta poslije udarca Rybakine pogodila spoljni dio linije, da bi Elena u sljedećem udarcu završila poen.

Drama se nastavila, a na kraju je Kvitova realizovala svoju petu set loptu, nakon što ih je isto toliko spasila: 16-14 i vodstvo u setovima poslije 66 minuta borbe.

Geoff Burke-USA TODAY Sports

U drugom setu nije bilo mnogo drame. Kvitova je na krilima osvojenog prvog seta, u drugom gemu napravila brejk i vrlo brzo stigla do nedostižnih 3:0. Još jednim oduzetim servisom u osmom gemu sa 6:2 stigla je do trijumfa i tako prekinula niz od 11 trijumfa Moskovljanke sa pasošem Kazahstana.

Kvitovoj je ovo 31. titula u karijeri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad