25 pripadnika nacističkih SS divizija žive u V. Britaniji

Svijet 02. aug 201616:59 > 17:05
AFP

Veterani zloglasne nacističke vojske Waffen-SS pronađeni su u Velikoj Britaniji 70 godina nakon okončanja II svjetskog rata.

Najmanje 25 vojnika SS dizcije uzeli su ukrajinske identitete iz regiona Galicije i pod lažnim imenima se nastalili u Velikoj Britaniji.

Neki od njih pronađeni su na listama koje je objavio bivši Sovjetski savez, a prema podacima Russia Todaya – njih ukupno 8.000 živjelo je diljem Velike Britanije.

Dvojica preživjelih Myron Tabora (90) i Ostap Kykawec (92), od 1948. godine se nalaze na zločinačkoj listi, a u arhivi im se nalaze stari podaci dok su služuili interesima nacističke Njemačke.

Tabora je radio kao inžinjer, nakon što je emigrirao u Veliku Britaniju, a Sunu je kazao da svoju “iskaznicu” nikada nije vidio ranije. Također, odbio je sve navode da je kriminalac.

“Bio sam sa tamo, ali nikada nisam pucao iz puške. Bio sam oficir u školi dvije godine, i bio sam na austrijskom frontu – no nisam znao nikoga ko je pravio zločine”, kazao je Tabora.

“Ali šta je sa zločinima Rusa? Čuo sam mnogo o Poljacima koji su ubijeni u Ukrajini, a Poljaci su ubijali Ukrajince. Šta je sa britanskim zločinima?”, pitao se.

Tabora i Kykawec od 1943. godine su članovi Waffen-SS divizije, kada su postali tek punoljetni.

I Kykawec je tvrdio da je bio oficir u školi, te da je iz oružja pucao samo na vježbama.

S druge stane, dokumenti kažu da su njih dvojica bili raspoređeni u drugi najozloglašeniji logor – Dachau, gdje je poginuo 31.951 čovjek.

Russia Today, citirajući izvore navodi da 25 vojnika koji su bili pripadnici elitnih odreda nacističke vojske slobodno žive diljem Britanije pod lažnim identitetom. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.