Tri profesora sa Harvarda traže mentalnu provjeru Trumpa

Svijet 19. dec 201612:40 > 12:46
Izvor: Reuters

Tri profesora sa Harvarda "jako su zabrinuta za mentalno zdravlje i stabilnost Donalda Trumpa" i traže psihijatrijsku provjeru prije nego što postane predsjednik SAD u januaru.

Oni su pisali aktuelnom predsjedniku Baracku Obami tražeći “kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju”.

Profesori tvrde da zbog profesionalnih standarda ne mogu dati službenu dijagnozu javne osobe koju nisu lično ocijenili, ali navode da zbog Trumpovih određenih karakteristika vjeruju kako nije sposoban za preuzimanje funkcije predsjednika.

Pri tome su naveli njegove karakteristike: “grandioznost”, “impulsivnost” i “hiperosjetljivost na kritiku”, te “očiglednu nemogućnost razlikovanja stvarnosti i mašte”.

Oni podsjećaju da je i Obama imao slične izjave u augustu, kada je dovodio u pitanje Trumpovu sposobnost rasuđivanja i njegov temperament.

Mediji navode da su se pitanja o Trumpovoj podobnosti pojavila nakon njegovih brojnih istupa na Twitteru, koji su bili upućeni neistomišljenicima, političkim protivnicima ili su pak narušili dugogodišnje dobre odnose SAD i drugih zemalja.

Ovo nije prvi slučaj u SAD u kojem se raspravlja o mogućoj psihološkoj nepodobnosti kandidata za predsjedničku funkciju.

Tako je šezdesetih godina prošlog vijeka jedan američki časopis pitao 12.000 psihijatara da li je republikanski kandidat Barry Goldwater psihološki sposoban da bi bio predsjednik, a njih 1.189 odgovorilo je sa – “ne”.

Goldwater je poslije podnio tužbu nakon koje je uspostavljeno pravilo kako psihijatri ne smiju dati procjenu javne osobe ako je lično nisu procijenili.

Iz Trumpovog okruženja navode da se radi o još jednoj u nizu provokacija iz demokratskog tabora, pri pokušaju da se spriječi novoizabrani predsjednik da preuzme funkciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.