Pronađena tijela planinara nestalih prije više od 20 godina

Svijet 24. avg 201710:53 > 10:55
Izvor: Screenshot YouTube / Ilustracija

Tijela troje planinara, za koje se vjeruje da su stradali prije više od dvije decenije, pronađena su na italijanskoj strani Mont Blanca, najvišeg vrha zapadne Evrope, saopštila je lokalna policija.

“Glečer se konstantno pomjerao i možemo konstatovati da su je smrt nastala oko 1995. godine”, kazao je glasnogovornik alpske službe spašavanja u italijasnkom sjeverozapadnom region Val d’Aoste.

Prema pisanju italijanskih medija, tijela je pronašao francuski planinar. Akcija izvlačenja tijela planinara koji su bili povezani konopcem završena je uspješno.

Na najvišem vrhu Alpa u zapadnoj Evropi, koji se nalazi na granici Francuske i Italije i dalje traje potraga za žrtvama među planinarima.

U proteklom periodu zabilježeno je niz smrtonosnih nesreća u kojima su stradali planinari iz Francuske, Češke Republike, Južne Koreje i Ukrajine.

Potraga za nestalim japanskim alpinistom obustavljena je prošle sedmice.

U selu Chandolin u jugozapadnoj Švicarskoj, na ledenjaku s kojeg se povlači led, početkom godine pronađena su smrznuta tijela švicarskog para koji je nestao u Alpama prije 75 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.