Američki nosač aviona uplovio u vijetnamsku luku

Svijet 05. mar 201810:41 > 10:43
Izvor: Torrey W. Lee/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Nosač aviona američke mornarice s više od 6.000 članova posade uplovio je u luku Danang u Vijetnamu, što je prva posjeta te vrste od okončanja Vijetnamskog rata.

U pratnji ratne krstarice i razarača, američki gorostas na vodi “USS Carl Vinson“ stigao je u luku u vijetnamskom gradu Danangu.

Glasnogovornik vijetnamskog Ministarstva vanjskih poslova Le Thi Thu Hang izjavio je da je riječ o prijateljskoj posjeti koja je organizirana u okviru opsežne bilateralne saradnje i koja će biti praćena različitim manifestacijama sportskog i zabavno-edukativnog karaktera.

Ističući kako takve posjete imaju cilj unaprijediti bilateralne odnose, Hang je kazao kako će ona svakako imati doprinos i u očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Vlasti SAD-a su s Vijetnamom normalizirale odnose 1995. godine, a embargo na uvoz oružja u Vijetnam ukinut je prije dvije godine.

Ovo je i prvi put od završetka Vijetnamskog rata da tako veliki broj američkih vojnika dolazi u Vijetnam.

Dolazak američkog nosača aviona u Vijetnam organiziran je u vrijeme sve jačih tenzija u Južnokineskom moru u kojem Kina želi uspostaviti dominaciju, a u kojem pravo na akvatorij i vlasništvo nad otocima i rezervama polažu i Vijetnam, Filipini, Malezija, Bruneji i Tajvan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.