Tibet krije rješenje klimatskih promjena?

Svijet 13. okt 201411:59 > 12:02
Facebook

Kako bi bolje razumjeli klimu i klimatske promjene, prije dva mjeseca je, po prvi puta u povijesti, pokrenut veliki istraživački projekt kojim će se pratiti klima tibetanske visoravni.

Korištenjem meteoroloških balona, bespilotnih letjelica te senzora na tlu, pokušati će se razumjeti utjecaj visoravni na klimu te posebice na azijske monsune.

Tibetanska visoravan nalazi se na 4.500 metara nadmorske visine te bi mogla imati jednu od ključnih uloga u globalnom klimatskom sistemu, no do sada nije bila dovoljno istražena. 

Zbog tog razloga, kineski naučnici su u augustu pokrenuli projekt monitoringa te krenuli sa postavljanjem raznih senzora i detektora kako bi utvrdili u kojoj mjeri različite vrste površina zagrijavaju zrak te utječu na promjene u vegetaciji i debljini snježnog pokrivača. 

Praćenje visoravni smatra se značajnim korakom u istraživanju klimatskih sistema, a prema navodima kineskih istraživača, za dosadašnju nesigurnost oko globalnih klimatskih modela uvelike su zaslužne i manjkave informacije iz Tibeta i sa Himalaja. 

Novi kineski projekt vrijedan je 49 miliona dolara, a mogao bi pomoći u boljem razumijevanju i predviđanju posljedica ekstremnih vremenskih uvjeta.