Rudari u rudniku mrkog uglja u Somi, u turskom gradu Manisa, svakodnevno tokom Ramazana, na oko 350 metara ispod zemlje, odriču se hrane, pića i svih drugih tjelesnih zadovoljstava kako bi ispunili jednu od temeljnih islamskih dužnosti - post.
Ni naporan rad i izrazito visoke temperature nisu im prepreka da rudarsku smjenu uklope u više od 17 sati posta, od zore do zalaska sunca. Proizvodni proces teče bez prestanka.
Radnici koji rade u rudniku privatne firme u okrugu Eynez, formirali su drvene stolove u mračnom hodniku, osvijetljenom svjetlom s rudarske kacige.
Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je rudnik u Somi i sa rudarima dočekala iftar (večeru za postače) na dubini od 350 metara, u mračnom i zagušljivom jamskom prostoru.
Lica prljava od uglja i prašine, znoj koji kapa sa umornih, iscrpljenih lica, teški alati u rukama, slika je koju je ekipa AA zatekla u jami na nekoliko stotina metara ispod zemlje.
Ne fali im snage da pričaju o svom ramazanskom iskustvu. Dok traje razgovor, stiže vrijeme iftara i okončanja cjelodnevnog posta. Rudari se tihim molitvama obraćaju Bogu i nakon više od 17 sati u iscrpljene organizme unose prve kapi vode i hranu.
Tehnički direktor za sigurnost u rudniku Mustafa Calik, izjavio je da se nalaze na 350 metara pod zemljom i da tu dočekuju iftar.
“Ovdje smo došli nakon pješačenja od 2,5 kilometra”, ispričao je Calik navodeći da će unatoč teškim uslovima rada ako Bog da i ispostiti ovaj ramazan.
Za rudara Mehmeta Arlija iftar ispod zemlje je poseban i drugačiji. Istog je mišljenja i rudar Ozcan Cimen.
“Prije svega, postiti je dobro i zbog zdravlja. Težina našeg posla je u drugom planu”, rekao je Cimen.
Selcuk Yavas je kazao da unatoč težini posla kojeg obavlja trudi se da ne prekida post.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad