Kako žive bivši američki špijuni?

Svijet 13. sep 201916:13 > 16:14
SAUL LOEB / AFP

CIA je navodno prije dvije godine iz Moskve povukla neke tajne agente. Međutim, kakav je njihov život poslije toga? Bivši savjetnik Donalda Trumpa Chris Costa govori o usponima i padovima bivših agenata.

Američka televizijska stanica CNN i list The New York Times su u ponedjeljak izvijestili da je bivši uposlenik Kremlja, koji je godinama u Moskvi radio kao agent CIA-e, još prije dvije godine povučen iz glavnog grada Rusije. Međutim, nije jasno zašto je povučen: da li zbog straha od Trumpovog odnosa prema tajnim informacijama ili zbog straha da bi pobjegao. Kasnije se ispostavilo da se radi o Olegu Smolenkovu, jednom od bivših uposlenika Kremlja, koji je je radio za vanjskopolitičkog savjetnika predsjednika Putina.

Ako je Smolenkov zaista bio agent CIA-e onda je on kasnije u SAD-u živio bez da se to držalo u posebnoj tajnosti. „Živio je povučeno”, citira The New York Times, 63-godišnjeg Grega Talleyja, čija se kuća nalazi preko puta Smolenkove. Čini se da su on i njegova žena nekretnine kupovali na svoja prava imena. Mediji prenose riječi komšija porodice Smolenkov, koji kažu da je on zajedno sa suprugom nakon izvještaja o boravku u SAD odmah napustio kuću.

Direktor međunarodnog muzeja o špijunima u Washingtonu Chris Costa pažljivo prati cijelu priču. Costa je također bivši agent sa 30-godišnjim iskustvom. U posljednje vrijeme je bio na vodećim funkcijama u nacionalnom Vijeću za sigurnost i specijalni savjetnik Donalda Trumpa.

“Zaštita od ubistva”

Costa kaže da su neki detalji iz priče o Smolenkovu nejasni. “Nemam podatke iz prve ruke, ali imam iskustva u takvim stvarima”, rekao je Costa u intervjuu za DW. Bio je iznenađen što je navodni agent CIA-e tako javno kupio kuću. Prošle godine je Washington Post u podacima o nekretninama naveo da će se “američka vlada potruditi da zaštiti agente od ubistva ili bilo čega sličnog.”

Kad su prvi novinari stigli do Smolenkove kuće, prišli su im nepoznati muškarci u SUV-u, koji su se predstavili kao prijatelji vlasnika kuće. Može li kuća biti zamka potencijalnih plaćenih ubica? “To je veoma malo vjerovatno”, kaže Costa i dodaje da je to krajnje atipično. Generalno, Costa je skeptičan prema istinitosti priče o navodnom super-špijunu iz Kremlja.Takođe, Mike Pompeo je rekao da je većina izveštaja koje je pročitao ustvari netačna. “Mislim da je zanimljivo, ali da ne znamo cijelu priču.”

Agenti se u SAD mogu osjećati sigurno

Koliko je siguran agent CIA-e u SAD kada bude vraćen u zemlju? Da li je Moskva ikad pokušala ubiti bilo koga na američkoj teritoriji ko se u Kremlju smatra “izdajnikom”? “Dobro pitanje”, odgovorio je Costa i dodaje da ni sovjetske, ni ruske obaveštajne agencije nisu to pokušale u SAD-u ni u slučaju bivšeg generala KGB-a Olega Kalugina, koji je emigrirao u SAD, a Rusija ga osudila u odsustvu. Agenti iz Rusije se u SAD mogu osjećati sigurno. „Ni jedna druga država se ne bi mogla opisati kao sigurna”, kaže Costa.

Čak je i u Velikoj Britaniji došlo do napada prošle godine na rusko-britanskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćerku. To ne znači da Rusi to u budućnosti ne bi mogli pokušati u SAD-u, priznao je Costa.

Život poslije

Šta rade agenti nakon što budu povučeni iz Rusije? Direktor muzeja u Washingtonu kaže da obična „karijera” izgleda jednostavno: “Preselite se u SAD ili Veliku Britaniju, a zatim možete nastaviti savjetovati obavještajne agencije.”

Koliko često agent, koji je razdužen, dobije novo ime ili identitet? Costa je izbjegao odgovoriti na ovo pitanje. “Ne mogu reći koliko je ljudi dobilo nova imena i identitete, ali poznavao sam one koji su živjeli relativno normalnim životom, ali nikako pod pravim imenom.”

Da li i luksuz spada u relativno normalan život, o kojem Costa govori? “Ne, takvi navodi nisu tačni “, kaže Costa. On je prije nekoliko godina kod kuće organizovao sastanak sa bivšim agentima. “U mojim očima ovo nije život u luksuzu i glamuru.” Naravno da većina bivših agenata danas vodi bolji život u SAD-u, jer su mnogi pobjegli od totalitarnih vlada. Ali novi život uvijek prate novi izazovi: “Teško je”, kaže Costa.

Osuđen na smrt

Ne postoje samo “usponi”, već “usponi i padovi”. Takva tipična priča za Costu je ona o Kimu Philbyju, koji je bio visoki dužnosnik britanske obavještajne službe i koji je sredinom 20. vijeka radio za Moskvu, a kasnije pobjegao u Sovjetski Savez, gdje je do kraja živio veoma usamljeno. “Njegov život, o kojem govorimo u našem muzeju, bio je ubiočajena mustra: puno je pio i nikad se nije osjećao prihvaćenim.”

Priča Olega Penkovskog je još gora. “Bio je oficir sovjetske vojne tajne službe i tako reći špijun Johna F. Kennedyja.” Depeše Penkovskog stavljene su direktno završavale na stolu američkog predsjednika. To je omogućilo SAD da donesu ispravne odluke u kubanskoj raketnoj krizi, kaže Costa. “U idealnom bi svijetu Penkowskij primjetio da ga na oku ima ruska kontrabavještajna služba. Međutim, on to nije primjetio”. Pukovnik Penkovski je 1963. godine, uprkos priznanju da je špijunirao za SAD, osuđen na smrt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad