Jimmy Carter posrednik u pregovorima između Hamasa i Fataha

Svijet 27. apr 201507:14 > 07:19
Izvor: EPA

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter čija je posjeta u Gazi najavljena za četvrtak, 30. aprila, bit će posrednik između rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha.

Prema tvrdnjama neimenovanog sigurnosnog izvora, Carter se navodno nedavno sastao sa zvaničnicima Saudijske Arabije gdje je predložio svoju intervenciju u pomirenju između frakcija što je zvanični Rijad odobrio.

“Saudijska vlada je započela pripreme za posredovanje između palestinskih frakcija kako bi potpisali “Sporazum Mekka”, navodi izvor.

Saudijski kralj Abdullah bin Abdulaziz je 2007. godine posredovao za prvi sporazum u Mekki između Fataha i Hamsa što je dovelo do stvaranje jedinstvene palestinske vlade, ali samo kratkotrajno.

Jedinstvena vlada raspala se dva mjeseca kasnije nakon sukoba među frakcijama što je rezultiralo Hamasovom kontolom nad Pojasom Gaze.

“Saudijska vlada traži garanciju Fataha i Hamasa, te ozbiljnost o pomirenju prije nego započnu pregovori”, dodao je izvor napominjući kako je Carter nedavno bio u posjeti Kataru gdje se susreo sa liderom Hamasa, Khaledom Meshaalom. On je navodno tada potvrdio kako je njegova frakcija spremna da ozbiljno pregovara sa Fatahom.

Carter će u četvrtak posjetiti Pojas Gaze navodno preko graničnog prijelaza Erez koji je pod kontrolom Izraela.

Potvrdu o Carterovoj posjeti objavile su i izraelske dnevne novine Ynet. Navodi se kako će Carter u Izrael doći 30. aprila u trodnevnu posjetu.

Carter je Gazu posjetio i 2009. godine gdje se sastao sa rukovodećim članovima Hamasa.