Jednak broj Jevreja kao prije Drugog svjetskog rata

Svijet 29. jun 201516:39 > 16:42
Izvor: Reuters

Izraelska think tank organizacije Jewish People Policy Institute tvrdi da je broj Jevreja u svijetu dostigao brojku od prije Drugog svjetskog rata i genocida nad ovim narodom.

Institut je objavio redovni godišnji izvještaj u kojem se navodi da trenutno u svijetu živi 14,2 miliona Jevreja, a da ta brojka raste i do 16,5 miliona kada se u tu populaciju ubroje i potomci Jevreja koji se izjašnjavaju kao dijelom Jevreji.

Izvještaj je predat izraelskoj vladi i u njemu se kao razlozi povećanja broja Jevreja u svijetu ističe povećanje broja te populacije u Izraelu, ali i sve veći broj osoba u svijetu koji se izjašnjavaju kao Jevreji.

Direktor Instituta Avinoam Bar-Yosef ističe da je jevrejstvo u posljednjih nekoliko godina zadobilo poštovanje u društvu u SAD-u i da je posebno znatan rast broja ljudi u toj zemlji koji su se počeli izjašnjavati kao Jevreji.

Brojka od 16,5 miliona Jevreja u svijetu navedena u Izvještaju uključuje i najmanje milion jevrejskih sekularista koji ne održavaju veze sa jevrejskom tradicijom i institucijama i 350.000 Jevreja koji su migrirali sa teritorije bivšeg SSSR-a, ali se u Izraelu ne vode kao Jevreji.

Istraživački centar Pew je u aprilu objavio Izvještaj u kojem navodi da je 2010. godine u svijetu bilo 13,86 miliona Jevreja i da se procjenjuje da će ta brojka do 2050. godine porasti na 16,9 miliona.

Neposredno pred Drugi svjetski rat u svijetu je bilo 16,5 miliona Jevreja. Tokom holokausta ubijeno je oko šest miliona Jevreja.

Danas u Izraelu živi 6,1 milion Jevreja, u SAD-u 5,7 i 475.000 u Francuskoj.