Kyle Carpenter – heroj i najmlađi dobitnik Medalje časti

Svijet 11. aug 201512:59 > 13:09
Screenshot YouTube

U srednjoj školi Kyle Carpenter je bio mladi perspektivni sportista, koji je igrao na poziciji quarter backa. Nakon srednje škole se prijavio za službu u marincima.

Carpenter je rođen 17. oktobra 1989. godine, a srednju školu W. Wyman King Academy je završio 2008. godine. Dvije godine kasnije, zvanično je postao član američkih marinaca.

Screenshot YouTube

2010. godine njegova jedinica je krenula u misiju u Afganistan, mjesto zvano Marjah. Misija je bila istjerati talibane koji su zauzeli dio ovog grada.

21. novembra 2010 Kyle i Nick Eufrazio su bili na straži na krovu kada su na njih počele padati granate. Kada su krenuli da bježe, jedna bomba je završila na krovu. U trenutku, bez razmišljanja, Kyle se bacio na bombu kako bi spasio svog kolegu Nicka.

Čuo sam ogromnu buku, a nisam mogao da vidim ništa od prašine koja se podigla. Tek nakon nekoliko sekundi sam vidio Kylea kako leži na zemlji, prekriven krvlju. Vilica mu je bila uništena, lice, a tijelo se nije micalo“, kazao je Nick Eufrazio za američke medije.

Kyle je prebačen u bolnicu gdje mu je pružen hitni tretman, a srce mu je prestajalo kucati još dva puta. Naposlijetku, stavljen je u induciranu komu u kojoj je proveo pet mjeseci.

Screenshot YouTube

Prva stvar koju sam vidio kada sam se probudio iz kome su Božićni ukrasi. Moja mama je cijelu bolničku sobu ukrasila za Božić kako bi barem malo imao osjećaj da sam kod kuće“, kazao je Kyle.

Kyle je izgubio desno oko, većinu zuba a samo na desnoj ruci je imao više od 30 lomova. U bolnici je proveo još dvije godine gdje je imao više desetina operacija.

Iz bolnice je izašao krajem 2012. godine, nakon što je mukotrpnim terapijama uspio pokrenuti mišiće u nogama i ponovo prohodati. Godinu dana kasnije uspio je istrčati maraton, a predsjednik Obama mu je lično uručio najviše vojno priznanje – Medalju Časti.

Tako je Kyle Carpenter 19. juna 2014 godine postao drugi živi marinac nakon Vijetnamskog rata kojem je uručena Medalja časti na ceremoniji u Bijeloj Kući.

Screenshot YouTube

Pokazao si heroizam u treptaju oka koji će inspirisati mnoge generacije koje dolaze. Zaslužio si najviše vojno odlikovanje“, kazao je Obama prilikom uručenja Medalje Časti.