Kada vam bude teško u životu sjetite se ovih 10 ljudi

Svijet 07. sep 201509:03 > 09:07
Tanjug, AP/Andy Wong

Koliko puta ste požalili za propuštenom prilikom, odbili posao ili niste uradili nešto što bi vam kasnije eventualno riješilo sve životne brige, pa bi ste se mogli "mladi penzionisati"? Nemate pojma?

Ne tugujte mnogo. Svijet je u prošlosti vidio dosta situacija, koje vam donosimo u nastavku teksta, zbog kojih će te se osjećati dosta bolje kada budete proživljavali bilo koju vrstu agonije u životu ili karijeri.

1. Yahoo odbio preuzeti Google
U ranim danima interneta, Yahoo je imao opciju da kupi Google za milion dolara. Odbili su ponudu, pokazavši im izlazna vrata. Danas Google vrijedi preko 400 milijardi dolara.

2. Will Smith je odbio glavnu ulogu u Matrixu
Prije 26 godina izašao je prvi dio jednog od najvećih sci-fi filmova svih vremena. Keanu Reeves je odglumio Nea, zakucavši se u zvjezdano nebo, a bio je tek drugi, ili treći izbor za vodeću ulogu. Will Smith je trebao da bude taj, ali je odbio ovaj blockbuster jer je vjerovao da će “Wild Wil West” proći dosta bolje na svjetskim blagajnama. “WWW” je zaradio “jedva” 250 miliona, dok Matrix ubire plodove i dan danas.

Yahoo

3. Pola Londona izgorilo radi obične pećnice
Veliki požar u Londonu izbio je 1666 godine, a uzrokovao ga je pekar Thomas Farriner, koji je zaboravio isključiti pećnicu, uništviši pola grada.

4. Masovno ubistvo vrana
Godine 1958. Mao Zedong je napravio grešku života, nako što je naredio masovno ubistvo ptica, jer je vjerovao da mu uništavaju usjeve. Nakon toga, niti jedna ptica nije ostala da jede insekte, što je uzrokovalo propadanje povrća i do masovne gladi.

5. Suosnivač Applea dao otkaz
Kada je Steve Jobs sa prijateljima osnovao Apple, Ronald Wayne, jedan od suosnivača dao je otkaz nakon samo 12 ddana. Prodao je svoj dio dionica za 800 dolara. Količina dionica koju je tada posjedovao vrijedila bi 35 milijardi danas. Valjda novac ne može kupiti sreću.

6. Signalni pištolj zapalio šumu
Nešto stariji bi se mogli sjetiti velikog požara u šumama Californije, koji je i dan danas najveći u historiji tog dijela SAD-a. Uzrokovao ga je lovac, koji je ispalio metak iz sinalnog pištolja kako bi otkrio svoju lokaciju, a u konačnici je zapalio veliki dio zapadne obale.

7. Izrezao najstariji bor na svijetu
Student diplomac Donald Rusk Carrey je 1964. godine u istočnoj Nevadi izrezao bor, kako bi se zgrijao u hladnim danima. Nije bio svjestan da je to specijalna vrsta bora, koja je bila daleko najstarija na svijetu.

thebeatles.com

8. Izdavačka kuća odbila Beatlese
Prije nego što su postali jedan od najvećih bendova na svijetu, Beatlesi su se grčevito borili da potpišu ugovor sa izdavačkom kućom. Najveći tragičari su Decca Records, koji su imali tu šansu – no, nisu je iskoristili. Beatlesi su jedan od najprodavanijih bendova i “zlatnih koka” muzike svih vremena.

9. Blockbuster nije htio kupiti Netflix
Blockbuster je jedna od najvećih radnji za izdavanje kaseta i dvd-jeva ikada. Mlađe generacije to vjerovatno ni ne znaju. Blockbuster je sada propala firma, a mogli su se zvati Netflix, odnosno mogli su sadašnji Netflix imati u svom posjedu. Vjerujemo da i dan danas žale za ovim.

10. Londoneri ubijali pse i mačke
Zbog velike kuge koja je vladala u Londonu, stanovinici te metropole smatrali su da je šire mačke i psi. Ubili su na hiljade ovih životinja, koje zapravo ubijaju pacove – glavne i odgovorne za širenje kuge. Nakon istrijebljenja pasa i mačaka, jednostavno više niko nije ostao da spriječi širenje jedne od najvećih zaraza zabilježenih u historiji čovječanstva koja se desila 1660. godine.