Assad: Rusija nije napala ISIS nego nevine civile i djecu

Svijet 30. sep 201516:44 > 16:49
Izvor: N1

Jamal Assad je kazao da namjera Rusije u Siriji nije čista, jer je Rusija tu da štiti režim Bashara al-Assada, a da su se ovim činom direktno uključili u rat na Bliskom Istoku.

Vođa sirijske opozicije u Hrvatskoj Jamal Assad bio je gost N1 televizije u vanrednom programu posvećenom početku bombardovanja ruskih zračnih jedinica na položaje ISIS-a u Siriji, tačnije u gradu Homsu.

Jamal Assad je za N1 kazao da informacije o bombardovanju Rusije na položaje ISIS-a nisu tačne. “Pogođeno je mjesto pored Homsa, gdje u stradali nevini civili i djeca”, kazao je.

Assad je kazao da namjera Rusije u Siriji nije čista, jer je Rusija tu da štiti režim Bashara al-Assada, a da su se ovim činom direktno uključili u rat na Bliskom Istoku.

“Rusija je vojno i finansijski pomagala Assadov režim. Namjera im nikada nije bila čista”, rekao je dodavši da je vojna akcija koja je pokrenuta danas mogući epilog razgovora Obame i Putina.

“Putin i Rusija imaju svoje interese u Siriji, i oni žele zadržati svoje pozicije tamo. Njihov interes je da Assad i njegov režim ostanu na vlasti”, siguran je Jamal Assad, vođa sirijske opozicije u Hrvatskoj.

Kazao je da Bashar al-Assad sada ima samo 14 posto podrške u Siriji i time ne može biti vođa sirijskog naroda kako se predstavlja. “Izgubio je pravo da bude vođa sirijskog naroda, jer je on stvoio ISIS. To je njegovo djelo. Pustio je kriminalce iz iračkih i sirijskih zatvora i oni su donijeli teror”, dodao je.

Siguran je da ruski zračni napad neće donijeti nikakvo dobro niti mir Siriji, a ako je namjera Rusije da pomogne, onda bi Putin trebao pomoći slobodnoj sirijskoj vojsci koja je jedini pravi ratnik protiv ISIS-a.

“Napadi će biti sve češći i češći. Neće imati nikakav učinak. Da hoće pomoći, trebali su prvo bombardovati položaje u Iraku jer je tamo sjedište ISIS-a, ovako su bombardovali slobodnu sirijsku vojsku”, kritikovao je Assad.

Za kraj gostovanja, Assad je kazao da je siguran da će Rusija uskoro pokrenuti i kopnene napade, ali i da su “spremni ići i nuklearnom bombom na Siriju samo da Assad ostane na vlasti”.