Studija pokazala: Mobilni telefoni na nastavi ne utiču negativno na učenje

Tehnologija 17. okt 202013:30 > 13:34
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Upotreba mobilnih telefona na nastavi ne utiče negativno na učenje, pokazala je nedavno provedena studija u Danskoj, što je u suprotnosti sa ranijim istraživanjima.

Naime, istražitelji su pojasnili kako je potrebno promijeniti način na koji proučavamo virtualnu interakciju u fizičkom svijetu, upotrebljavajući šire društvene podatke, prenosi Svjetski ekonomski forum.

Kako su mobilni telefoni postali dio naše svakodnevnice, vidjeli smo mnoge akademske rasprave o tome da li je njihovo korištenje u učionici dobro ili loše. Upotreba novih tehnologija je u konstantnom porastu u procesima učenja, kao na primjer kada provjeravamo činjenice ili radimo kvizove znanja.

Međutim, istraživanja su često sugerirala kako povećana upotreba tehnologije među studentima ima negativan uticaj na njihove ocjene.

Sada, dvogodišnje istraživanje koje je uključivalo velike grupe studenata na Tehničkom univerzitetu u Danskoj pokazuje kako učenje i ocjene nisu pod negativnim uticajem mobilnih uređaja u učionici.

Moramo se osloboditi tog straha od tehnologije koje utiče na naše mišljenje o upotrebi mobitela na nastavi,” kaže asistent na Centar za nauku o društvenim podacima u Kopenhagenu Andreas Bjerre-Nielsen.

Studentima je ranije nešto drugo odvlačilo pažnju, ne mobiteli. Gledali su kroz prozor, zurili u plafon, ili obraćali pažnju na druge stvari onda kada ih predavanje ne bi okupiralo. Kada bismo imali podatke o tome koliko često su se dešavala ova mikro-odvlačenja pažnje, vjerujem da bi stepen toga bio jednak ovom koji se danas odnosi na mobilne telefone,” smatra profesor David Dreyer Lassen, koji je učestvovao u istraživanju.

Istraživanje je obuhvatilo 470 univerzitetskih studenata tokom dvogodišnjeg perioda, a provodilo se preko mobilne aplikacije mjereći vremenski period proveden na mobitelima i vezu sa akademskim dostignućima tih studenata.

Najuobičajeniji način izučavanja ljudskog ponašanja, prema ovoj studiji, je promatranje ponašanja tokom vremena i računanje prosjeka. Međutim, ovo je prejednostavna metoda, tvrde.

U našoj studiji promatrali smo upotrebu mobitela kod studenata u nekoliko navrata i uzeli smo u obzir individualne razlike kao i kontekst predmeta. Na primjer, student mogu za nekog profesora smatrati da je dosadan i usmjeriti pažnju na pametne telefone. Ili su možda umorni i nemotivirani jer je rano jutro. Uključili smo sve ove faktore kao I druge varijable koje prethodna istraživanja nisu mogla kontrolirati, što čini naš rezultat jačim,” dodaje Bjerre-Nielsen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad