Apple se potiho sprema za prelazak na USB-C?

Tehnologija 18. maj 202213:07
Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ni na čije iznenađenje, Apple bi uskoro mogao popustiti i na nadolazećim iPhoneima zamijeniti Lightning s ulazom USB-C.

Bloombergov insajder Mark Gurman rekao je da Apple testira iPhone prototipe sa USB-C portovima te da čak radi na adapteru koji će proverbijalne USB-C iPhone uređaja povezati s dodacima koji koriste Lightning. Gurman tvrdi da se novi priključci neće uvesti prije 2023., s obzirom da će ovogodišnji iPhone i dalje imati Lightning.

Velik faktor iza ovog poteza su novi zakoni u EU prema kojima sva potrošačka elektronika mora koristiti USB-C, uz zdravu dozu ohrabrenja kojeg je Apple dobio nakon što su standard uspješno uveli na iPad i iPad Pro, piše TechCrunch.

Odbacivanje Lightninga uzrokovalo bi brojne glavobolje za Apple i potrošače jer bi kompanija izgubila puno novca na zaradi od ‘MFI’ licenci (Made for iPhone) dok bi korisnici iPhonea za sve dodatke trebali početi koristiti adapter za USB-C. Također valja uzeti u obzir i da se AirPodsi vjerojatno uskoro neće riješiti Lightninga.

USB-C je jedan od kompliciranijih standarda – stariji USB-C služio bi samo za punjenje baterije, no uz nove uređaje situacija se poboljšala te obuhvaća i prijenos podataka, što znači da će Apple i korisnici Applea u budućnosti uređaje moći lakše adaptirati da rade sa standardom USB-C, prenosi Tportal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar