Novi iOS 16 stigao na Apple postojeće uređaje

Tehnologija 12. sep 202211:33
Firstpost

Novi iPhone je predstavljen, prednarudžbe su otvorene, a s isporukama će Apple krenuti u petak. Nešto prije toga vlasnici starijih iPhonea moći će ih nadograditi na najnoviji iOS.

iOS 16 premijerno je prikazan, tradicionalno, na Appleovoj developerskoj konferenciji WWDC 2022 u junu. Od tada je doživio poneku manju izmjenu i nekoliko testnih beta verzija, a s predstavljanjem nove serije iPhonea vrijeme je i da njegova prva stabilna verzija završi u javnoj distribuciji, javlja Bug. Novi Appleov mobilni operacijski sustav može se preuzeti od danas (12. septembra).

Najvažnije promjene Novi će iOS donijeti nekoliko važnih vizualnih promjena u korisničko sučelje, od kojih se najviše ističe personalizacija početnog ekrana. Prvi će puta s ovom inačicom biti moguće potpuno prilagoditi pogled na ekran koji se prikazuje dok je iPhone zaključan, dodati na njega widgete, promijeniti fontove ili odrediti različite početne ekrane za svaki način rada (kod kuće, u uredu, u autu, itd…). Osvježen će biti i prikaz notifikacija, koje će se po novome pokazivati s dna prema gore, kako bi se sučelje prilagodilo sve većim ekranima mobitela.

Manje nadogradnje dobit će gotovo sve Appleove stock aplikacije, pa će tako iMessage poruke biti moguće uređivati nakon što su poslane, Safari će omogućavati prijavu bez lozinke na mnoge internetske servise, Apple Pay će nuditi podjelu plaćanja na rate i slično. Podržani uređaji Apple će ovom nadogradnjom dozvoliti ažuriranje operacijskih sustava na svim aktivnim uređajima, predstavljenima od rujna 2017. godine na ovamo.

Modeli koji će moći dobiti iOS 16 su: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus te iPhone SE (2. i 3. generacije). Serija iPhone 14 dolazi s predinstaliranim najnovijim OS-om. Zastarijevanje će, dakle, zahvatiti tek iPhone 7.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar