Zašto ne biste trebali dijeliti svoju Wi-Fi mrežu s drugima?

Lifestyle 12. sep 202218:52
Bobology

Sigurno se pitate kako vam nesebično dijeljenje lozinke za Wi-Fi može naškoditi? Donosimo vam pet razloga zašto to ne biste trebali raditi.

Komšija može upotrijebiti vašu mrežu kako bi skidao s torrenta filmove i serije ili kakav drugi ilegalni sadržaj. Pokrene li vlasnik navedenog sadržaja istragu, policija će počinitelja pronaći pomoću IP adrese. To ćete biti vi, a ne vaš komšija.

Postoji i prijetnja širenja zlonamjernog softvera putem zaraženih uređaja. Primjerice, odobrite pristup osobi od povjerenja, a ta se osoba ponaša neoprezno i pokupi virus bez da je toga svjesna. Spajanjem na vaš Wi-Fi dotični može omogućiti virusu daljnje širenje i ugrozu vaših uređaja.

PROČITAJTE JOŠ

Možete biti blokirani na nekim web odredištima i igrama. Upravo zbog toga što dijelite Wi-F s drugima. To možete i zaobići ako postavite svoj router tako da generira dinamičke IP adrese. Što je više korisnika na nekoj mreži, to je manja njezina propusnost i veće opterećenje. Pogotovo ako neko od korisnika često koristi streaming videa uživo i slično.

Korištenje drugih umreženih uređaja. Kada niste oprezni, moguće je da ćete pristupom Wi-Fi mreži omogućiti pristup i drugim uređajima koji ga koriste. Upravo zato uređaje koje ne želite dijeliti s drugima posebno zaštitite i stavite u privatnu mrežu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar