Zlatan Saračević: Sport je na margini, zbog toga izostaju rezultati

Sport 05. aug 202111:18 > 06. aug 2021 11:38 0 komentara

Sportisti iz BiH završili su svoje nastupe na Olimpijskim igrama u Tokiju. Najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu ostvario je Nedžad Husić osvajanjem petog mjesta, dok je Amel Tuka ostvario drugi najbolji rezultat u trci na 800 metara. Zauzeo je šesto mjesto. Nastupe bh. sportista na Olimpijadi u Novom danu komentarisali su Zlatan ''Zlatko'' Saračević i Nađa Avdibašić Vukadinović.

Zlatan Saračević, bivši bacač kugle koji je proglašen najboljim sportistom Tuzle 20. stoljeća. Saračević je nastupio na Olimpijskim igrama u Barceloni – Olimpijskim igrama gdje su bh sportisti prvi put nastupili nakon proglašenja nezavisnosti BiH. Saračević smatra da su sportisti na najbolji način predstavili državu.

”Ove sportske igre su značajne za BiH, kompletan bh tim je u Tokiju maksimalno zadovoljio sve, pogotovo gledajući odnos prema sportu u BiH. Pezer može nastupiti na još makar tri Olimpijade i moći će zauzeti još bolje mjesto, sigurno. Sportistima svaka čast. Problem je što se u sport guraju i postavljaju podobni, stranački ”bezveznjakovići” koji vode sport. Ne može se od njih očekivati da naprave pozitivne korake,” rekao je Saračević, te dodao: ‘Stavili su sport na marginu, sport ovdje vodi svako. U svijetu pak, što se tiče svih odnosa i oblasti, sport se nalazi na 6. ili 7. mjestu, a u BiH na zadnjem ili predzadnjem mjestu. Moram reći da je neriješen zakonski odnos, neriješene zakonske osnove o finansiranju sporta. Neriješen je status zaslužnih sportista.”

Uplitanje politike je problem

Zbog svega toga uspjeh samih sportista je plod njihovog ličnog zalaganja i talenta, a ne sistemskog ulaganja, smatra Nađa Avdibašić Vukadinović, sportistkinja koja je proglašena bosanskohercegovačkim atletskim velikanom 1998. godine. Osvojila je više od 200 medalja, a bila je i predsjednica Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine: ”Kao bivša sportistkinja ne mogu reći da je ovo neuspjeh. Pitanje je zašto nije veći uspjeh… odgovor na to pitanje leži u odnosu države prema sportistima. Uplitanje politike u sport je velika prepreka. Najbolje bi bilo da sport zauzme značajno mjesto i ako se BiH do sada bilo čime pozitivno predstavila to je prije svega uspjesima sportista,” smatra Avdibašić Vukadinović.

Političko miješanje u sport i mala ulaganja, Avdibašić Vukadinović smatra glavnim razlozima zašto bh sportisti od samostalnosti države nisu osvojili neku od olimpijskih medalja: ‘‘Zaista mnogi sport kao segment društva ne razumiju. Mali broj sportista je uključen u odlučivanje. Uspjeh sportista je njihov lični uspjeh i doprinos, osvajanje ovih mjesta u Tokiju je izuzetan uspjeh i ovi momci zaslužuju da im se upute čestitke i ovo je do sada najveći uspjeh. Politika je inkorporirana u sport. Imamo slučaj da se u sportu mora ispoštovati konstitutivnost i to je pogubno za bh društvo. U sportu se treba samo mjeriti i gledati rezultat. Ovi prostori imaju velike talente i potencijale. Postoji potencijal, ali je potrebna izmjena odnosa prema tom potencijalu. Mora doći do većih ulaganja, to je rješenje,” zaključila je Nađa Avdibašić Vukadinović.

Svi se nadaju da će se taj odnos države prema sportu promijeniti, ali i da će sportisti svojim talentom već za tri godine kada će se naći na Olimpijskim igrama u Parizu osvojiti neku od medalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!