Mlada stjuardesa iz BiH o prednostima i manama svoga posla

Vijesti 14. jun 201610:44 > 10:44
N1

Hasna Salkanović je Sarajka koja već godinu dana radi kao stjuardesa za Fly Emirates. Odlazak i BiH zbog posla ranije nije bila opcija za ovu mladu djevojku. Međutim, negativna iskustva njenih prijatelja, koji nisu mogli naći posao nakon završetka fakulteta, navela su je da promjeni mišljenje.

Salkanović se zaposlila kao stjuardesa u renomiranoj avio kompaniji Fly Emiratesu, čije je sjedište u Dubaiju, a u ovom gradu je završila i posljednji semestar školovanja za Međunarodno pravo.

Istakla je da posao stjuardese, kao vjerovatno i svaki drugi posao, ima svoje prednosti i mane.

“Ukoliko ste tip koji voli uredski posao, pet dana sedmično i osam sati dnevno onda ovo nije posao za vas. Ukoliko se ne možete zamisliti u tom svijetu onda ste prava osoba. Problem sa poslom stjuardese su promjene vremenskih zona i klimatskih uvjeta, mnogo neprospavanih noćiju…Zato je i ta starosna dob, odnosno 21 godina koliko najmanje morate imati, vrlo bitna jer ako imate problema sa spavanjem ovo definitivno nije posao za vas”, objasnila je Sarajka.

Broj prednosti je mnogo veći, dodala je.

Jedna od glavnih prednosti posla stjuardese su posjete i putovanje. Ostajanja na određenim destinacijama zavisi isključivo od njihove udaljenosti.

“Ako su dalje destinacije onda se za kadar uključuje ostajanje na tim destinacijama što može trajati i do nekoliko dana. Za to vrijeme imamo mogućnosti šetanja i upoznavanja tog mjesta, ali to isto tako može biti vrlo dosadno. Neke destinacije iz početka bivaju zanimljive, ali nakon nekoliko posjeta već se naviknete na njih”, kazala je.

Život u Dubaiju je pun iskušenja, otkrila je stjuardesa, zavisno šta tražite. “Ukoliko volite zabave Dubai je pravo mjesto za vas. Ljudi iz Engleske ili istočne Evrope koji vole odlaziti na ‘partyje’ uživaju u Dubaiju. Grad je vrlo luksuzan, pun blještavila koje može da promjeni osobu”, kazala je Salkanović i dodala da joj je Sarajevo, ipak, draže.

Na kraju svoga javljanja u Novom danu rekla je da se namjerava vratiti u BiH jer je Dubai “grad u kojem se živi dok si mlad”.

“BiH je za zasnivanje porodice”, kazala je stjuardesa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.