Majke Srebrenice uputile pismo Aleksandru Vučiću

Vijesti 30. jun 201613:41 > 13:43
Reuters

Majke Srebrenice uputile su pismo srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću u kojem su navele da je svako ko negira genocid nepoželjan u Srebrenici.

Mi, majke Srebrenice poručujemo srbijanskim vlastima: Svako ko negira genocid u Srebrenici nepoželjan je u Potočarima 11.jula. To je naša odluka i niko se nema pravo u to miješati, poručile su u svom današnjem otvorenom pismu članice Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, Srebreničke Majke i Žene Srebrenice, prenosi novinska agencija Patria.

“Zgrožene smo neprimjerenim izjavama pojednih srbijanskih političara koje stižu ovih dana na našu adresu. Da, na NAŠU adresu, jer prozivanje predsjednika Organizacionog odbora, načelnika Srebrenice od licemjera, radikala i šoviniste smatramo uvredom upućenom svima nama.

Mi, majke, podržavamo našeg načelnika i potpisujemo svaku njegovu riječ. Odluka o tome da na komemoraciji 11. jula nisu poželjni oni koji negiraju sudskim presudama utvrđene činjenice o genocidu nije njegova, već je donesena na naš izričit zahtjev na sjednici Organizacionog odbora, nakon 20 godina truhlih kompromisa koji su kulminirali prošle godine. Taj 11. juli 2015. godine je trebao biti naš dan a vi ste ga nama ukrali. Nikad više nećemo dopustiti da se prošla godina ponovi”.

Memorijalni centar je naše sveto mjesto a 11. juli sveti dan kada ćemo pokopati naše sinove, očeve i muževe. Najmanje što možemo očekivati je poštovanje našeg prava da ga obilježimo u društvu onih koji se ne boje istine. Pokušavale smo vam pružiti ruku, povjerovale smo u vaše dobre namjere, a Aleksandru Vučiću smo na rever čak stavile i cvijet Srebrenice.

No, ovih dana na vidjelo izlazi sva vaša neiskrenost. Naš načelnik vam je valjao samo dok nije zatražio da konačno, nakon svih naših ustupaka, nazovete stvari njihovim pravim imenom.

Bošnjake ste smatrali prijateljima sve dok se nisu pobunili protiv vaših laži: danas tražite prekid komunikacije. Govorili ste da želite dobrosusjedske odnose: danas bez imalo srama izražavate čuđenje da vašim parama niste uspjeli kupiti našu naklonost. Da li zaista mislite da život naše djece ima cijenu? Da li mislite da ćemo ikad prodati istinu o genocidu? Da li mislite da ćemo ikad zaboraviti?

Također, ne shvatamo zašto se negatori genocida toliko grčevito bore za pravo dolaska u Memorijalni centar? Odakle vaše iznenađenje našom odlukom? Ako mislite da naše porodice nisu ubijene u genocidu, zašto želite da im se poklonite? Imate li ijedan drugi razlog osim lične promocije i sticanja političkih poena kod međunarodne zajednice?

Poručujemo srbijanskim političarima da ovo nije politička odluka. Ovo nije odluka ni Ćamila Durakovića, ni Bakira Izetbegovića već isključivo naša. Za nekoliko dana za nas će doći najteži dan u godini, 11.juli. Dan kad ćemo se opet sjetiti trenutaka kad smo posljednji put vidjele našu djecu, naše najmilije. Dan kad će nam u glavi odjekivati tada nikad neizrečene riječi.

Dan kad ćemo razmišljati o životu koji smo mogle živjeti, a koji nam je za samo nekoliko dana oduzela srpska vojska. Ove godine to će opet biti naš dan. A vi, ako već nemate hrabrosti da priznate da je u Srebrenici počinjen genocid, barem šutite i nemojte vrijeđati nas koje ćemo se nakon 21 godine oprostiti od onih koji su direktne žrtve Miloševićeve i Karadžićeve politike šovinizma i licemjerja, stoji u otvorenom pismu majki Srebrenice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.