Politika ipak u sjeni ekonomije u Srebrenici

Vijesti 08. jul 201619:22 > 19:22
N1

Nakon euforije koja je vladala po završetku Investicijeke konferencije, posljednjih mjeseci politički odnosi usložnili su se u Srebrenici. Uoči obilježavanja godišnjice genocida 11. jula ipak pomirljiive poruke prema regionu, ali i u samoj Srebrenici.

N1
N1
N1
N1
N1

Nekoliko mjeseci nakon Investicijske konferencije završavaju se tenderi. Konkretizirani su infrastukturni projekti u Srebrenici poput obnove zgrade Doma zdravlja, vrtića, saobraćajnica, do mosta na jezeru Perućac, ali i zelenog svjetla za banju Guber koja je i najveća razvojna šansa ovog kraja

“Danas je neradni dan. Na gradilištu Guber nema radnika. No kazali u nam kako su radovi intezivirani. Prve goste banja Guber mogla bi primiti već početkom naredene godine. Biće zaposleno najmanje 350 radnika”, izvještava reporterka N1.

Značajan dio sredstava oko dva miliona eura za lokalnu zajednicu osigurala je Vlada Srbije. Uskoro bi trebala biti uplaćena dodatna tri miliona eura za lokane projekte. U očekivanju obećanih sredstava Vlade RS i Vijeća ministara, budžet je stabiliziran.

“I ono što je veoma bitno-nama Vlada Srbije, odnosno HE Bajina Bašta za prethodnih 23 godine duguje najmanje 30 miliona maraka koje ćemo mi dobiti. I sa tim sredstavima mi planiramo svih 1.000 nezaposlenih koji su na birou zaposliti i pokrenuti banju Guber, srediti grad i da će sve funkcionisati kako je to maltene bilo prije rata”, uvjeren je Ćazim Salimović, savjetnik za privredu načelnika Opštine Srebrenica.

Pa ipak euforija nakon investicijske konferencije posljednjih mjeseci ostala je u sjeni političkih previranja. Istupi srpskih predstavnika u kojima se ponovno negira genocid, nakon toga odluka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula da se svi koji ga negiraju proglase nepoželjnim, prije svega srbijanski politički vrh, dodatno je usložnila atmosferu u izbornoj godini.

Uoči obilježavanja godišnjice genocida 11. jula ipak pomirljive poruke prema regionu, ali i u samoj Srebrenici

“Nadam se da ćemo iz ovoga kada sve ovo prođe, pokušati zadržati saradnju i naučiti iz ovoga nešto mudrije, bolje, kako bi spustili tenzije koje su apsolutno nepotrebne”, poručuje Ćamil Duraković načelnik Opštine.

S ovim se slaže i predsjednik Skupštine Miloš Milovanović koji naglašava.

“Nama u Srebrenici ne preostaje ništa drugo nego da kao dobre komšije živimo zajedno jer smo to izabrali. Naravno da se ta atmosfera kada je Srebrenica u pitanju narušava sa svih strana- iz Sarajeva, Banjaluke, sa svih strana. Svi oni mnogo bolje žive nego mi u Srebrenici. Svi oni mnogo bolje žive nego mi u Srebrenici i krajnje je vrijeme da nam iskreno pomognu i da nas puste da se mi sami opredjelimo kakav život želimo i na koji način ćemo da vodimo politiiku u Srebrenici”, kaže Milovanović.

Ekonomski razvoj Srebrenice svake godine je sve bolji. Zvanične statistike kažu da je rast BDP pet puta veći nego što je na nivou države, tvrde u opštini. No to se u ovdašnjim medijima uglavnom prešućuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.