Protest prosvjetara u Tuzli zbog diskriminatorskog položaja

Vijesti 27. jul 201618:29 > 19:19
N1

Blizu 20 prosvjetnih radnika sa područja Tuzlanskog kantona danas je mirno protestovalo pred zgradom Ministartsva obrazovanja u Tuzli. Prosvjetari smatraju da su već dvije godine u diskriminatorskom položaju u odnosu na boračku populaciju koja ima sve prednosti pri zapošljavanju.

Već 12 godina Alma Bajraktarević javlja se na konkurse i dobija ugovore na određeno. Smatra da je diskriminirana i da se zakon kroji kako bi neko nekoga zaposlio. Ne slaže se sa kriterijima na konkursima.

“Sa veliki rasponom na bodove u intervjuu, sa tim potvrdama boračke populacije koje su manje-više tačne ili nisu. Nastojat ćemo da se izborimo s tim. Naš cilj je da istrajemo u ovome”, izjavila je Alma Bajraktarević, profesorica bosanskog jezika i književnosti.

Sukladno kantonalnim zakonima, boračka populacija ima apsolutni prioritet pri zapošljavanju, a ostali smatraju da se time krše Ustavom zagarantovana prava te su pomoć tražili od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

“Još prije godinu, godinu i po ili više, preporuku je poslala Skupštini TK i Ministarstvu obrazovanja da revidiraju ovaj zakon. Međutim, ni Skupština ni Ministarstvo se nikada nisu očitovali o ovome”, kazao je Adnan Avdić, profesor geografije.

Čak i pripadnici privilegovane populacije smatraju da zakon treba mijenjati.

“Ja lično imam takve privilegije ali sam protiv zloupotrebe i ratne demagogije još uvijek nakon 20 godina od završetka rata i zloputrebe u smislu da se u toku izbornih kampanja koriste takva zapošljavanja za kupovinu glasova”, rekao je Anel Kovačević, profesor engleskog jezika.

Da je pravilnik diskriminirajući kazao je i Opštinski sud Tuzla u jednom slučaju zapošljavanja u MUP-u TK. Iako smo tražili komentar Skupštine TK i Ministarstva obrazovanja o statusu prosvjetara, nismo ga dobili. I dok oni reaguju, Alma i njene kolege sa strepnjom čekaju nadolazeće konkurse i šanse za radno mjesto.

Prosvjetni radnici nisu krili razočarenje što se na današnjem protestu pojavio ovako mali broj njihovih kolega. S druge strane, pretpostavljaju da se radi o strahu od odmazde jer slijede konkursi za novu školsku godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.