Portal Vijesti Ummeta ponovo počeo sa radom

Vijesti 08. aug 201622:50 > 09. aug 2016 07:11
N1

Portal Vijesti Ummeta ponovo je počeo sa radom. Nakon što je ukinut 12. maja, zbog čega je Dragan Mektić izrazio veliko zadovoljstvo - činilo se da više nećemo čitati propagandne materijale takozvane Islamske države na bosanskom jeziku.

To je izgleda bilo samo kratkog daha, budući da su se Vijesti Ummeta samo četiri dana kasnije oglasile putem nove stranice na linku www.vijestiummeta1.wordpress.com.

“Naša nova stranica, na profesionalnom nivou, je, Allahovom milošću, otpočela sa radom. Ovo je službena stranica medija Islamske Države na bosanskom jeziku. Molimo Allaha da pomogne Islamsku Državu i njenu medijsku kuću i da bude trn u očima kjafira, murteda i munafika. AMIN!”, stoji na naslovnici koja je kreirana preko jednostavnog alata – Wordpres za izradu web stranica i to potpuno besplatno.

Od tada, do danas na novom glasilu takozane Islamske države nalazi se nekoliko video linkova i infografika koji veličaju zločine vojnika ISIS-a. Naslovi poput “Vrste šehidskih operacija – Infografskiprikaz”, “Obama lažov”, “Novinska Agencija Amaq – Vojnici Islamske Države zauzeli područje Ša’ir” i “Šehidske operacije u Iraku i Siriji za mjesec april, 2016. godinu” jasno ukazuju da je ova sad za sada inkongnito stranica nastavila sa istim temama zbog koje je i bila predmet istraga državnih službi bezbjednosti, a putem koje su više puta bile upućivane prijetnje smrću brojnim ličnostima iz BiH, koji nisu po mjeri ljudi koji stoje iza ovog zloglasnog portala.

N1 je ranije pisao da je jedan od glavnih umova portala bio Nedžad Balkan uz grupu osoba iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Stranica je, navodno, uređivana iz Švajcarske, Austrije, Švedske.

Nedžad Balkan za kojeg nije utvrđeno stoji li i danas iza bloga Vijesti ummeta porijeklom je iz Tutina, pripada tekfirskoj ideologiji koja nije u skladu sa zvaničnim stavovima Islamske zajednice u regionu.

Propovijedao je u sedmom okrugu u Beču, a austrijske vlasti svojevremeno su ga okarakterisale kao radikalnog po stavovima.

No, zvanične potvrde nikada nije bilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Screenshoot