Poslodavci ne uplaćuju doprinose: U RS-u 35.000 radnika ne može ovjeriti zdravstvenu knjižicu

Vijesti 18. sep 201418:34 > 21:59
N1

U Republlici Srpskoj 35.000 radnika ne može ovjeriti zdravstvenu knjižicu, jer im poslodavci ne uplaćaju poreze i doprinose. Među njima je, paradoksa li, i veliki broj ljekara i medicinskog osoblja. Dug prema Fondu zdravstva odavno je premašio 200 miliona maraka. Sistemsko rješenje se ne nazire.

Jedna Banjalučanka nije uspjela ovjeriti muževu knjižicu. Zbog straha i stida nije htjela da reporterki N1 televizije Snežani Mitrović kaže ime. Ispričala je priču.

“Nakon četiri mjeseca daju pola plate, a doprinosi, ništa?? Ništa, evo nisam ovjerila knjižicu, jer nije uplaćeno”, kazala je.

Zvanično, knjižicu ne može da ovjeri 35.000  radnika u RS-u.  Nezvanično, taj broj je mnogo veći. Samo u maju doprinosi zbog poplava nisu uplaćeni za 14 000 radnika.

Zdravstvenu knjižicu ne mogu da ovjere ni zdravstveni  radnici. Najviše njih koji imaju privilegiju da liječe druge, ali paradoksa li, ne mogu sebe, radi u najvećoj zdravstvenoj ustanovi UKC BL.

Sa praznom knjižicom nije se susrela predsjednica Saveza sindikata. No s problemima neosiguranih ljudi jeste. Do sada je zbog neizmirenja plata i doprinosa Savez podigao 181 krivičnu prijavu. Bez ijednog sudskog epiloga.

“Strašno je to kad javne institucije ne poštuju zakon pa i opasno”, izjavila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Opasan je i ukupan dug Fonda zdrastva, preko 200 miliona maraka. Izmjenama krivičnog zakona poslodavcima koji ne izmiruju plate i doprinose zaprijećeno je zatvorom. Kritičari tvrde, efekata nema.

“Kad pogledate rješenja, vidite da je to povoljnije po poslodavce nego stari zakon”, kazao je Obrad  Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Bez obzira na doprinose, knjižicu mogu ovjeriti trudnice, djeca, stariji od 65 godina, kao i teški bolesnici. Najteži bolesnik, pak, zdravstveni sistem, čeka spasonosnu injekciju – onu finansijsku.