Zašto je učenik Bosna Seme skinut sa spiska nagrađenih?

Vijesti 05. dec 201618:03 > 19:19
N1

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u Mostaru je održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u FBiH. No priznanje usprkos dobrim postignućima nisu se našli učenici srednjih škola koje djeluju u okviru Bosna Sema institucija, a koje turske vlasti povezuju sa Feto pokretom.

Sarah Skopljak, mlada solistica iz Tuzle jedna je od 54 učenika srednjih i osnovnih škola koja je za svoj uspjeh ostvaren tokom školovanja dobila i malo priznanje. Ostvarila je prvu pobjedu na međunarodnom pianističkom takmičenju u Smederevu, te drugo mjesto na Banjalučkom bijenalu.

“Svako priznanje je zaista je jedna velika potvrda da je posao u proteklom periodu urađen na jako dobar način tako da je i ovo priznanje za mene veliki podstrek za dalje. Nadam se da ću sad kao studentica opravdati i povjerenje i očekivanja”, kazala je Sarah Skopljak, srednja muzička škola Tuzla.

Na spisku nagrađenih učenika uprkos sjajnim rezultatima nije se našlo ime nijedng učenika srednjih škola koje djeluju u okviru Bosna Sema institucija, a koje turske vlasti povezuju sa FETO pokretom. Tim povodom učenici ovh škola poslali su pismo javnosti s ciljem ukazivanja na njihovo nezadovoljstvo, kako navode povodom odluke Federalnog ministarstva da ne dodijeli nagrade takmičarima koji su postigli uspjehe na međunarodnim i državnim takmičenjima.

“Mi smo veoma iznenađeni blago rečeno, jer učenici koji zaslužuju jednu takvu nagradu nisu na spisku, a još veće iznenađenje da je jedan naš učenik bio na spisku, a onda je uklonjen. To je onako baš začuđujuće”, smatra Sabahudin Džemić, koordinator za obrazovanje i generalni direktor Bosna Sema institucija.

Opširnije u prilogu Đenane Kaminić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.